Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: I år avgörs försvarets framtid

På fredag denna vecka besöker vi Östersund och Fältjägargruppens övning. Övningsverksamheten är central för att det svenska försvaret ska kunna ha en hög beredskap i ett försämrat säkerhetsläge. Det svenska försvaret behöver stärkas över hela linjen för att öka Sveriges försvarsförmåga, inte minst gäller det försvaret i södra Norrland. Försvarsberedningen har också föreslagit att två nya regementen ska inrättas i den regionen. Östersund skulle vara en bra lokaliseringsort för ett av dessa regementen.

Säkerhetsläget i Sveriges närområde har försämrats betydligt de senaste åren sedan den ryska aggressionen mot Ukraina påbörjades 2014. Den ryska upprustningen fortsätter och genom kriget i Ukraina har Ryssland visat att man inte väjer för att ändra gränser med militärt våld. 

Det är därför glädjande att det finns en bred politisk samsyn kring att Sveriges försvar måste stärkas för att möta det ökande hotet. Vi Moderater har varit pådrivande för att lyfta det behovet. Vi har också föreslagit att Sveriges försvarsanslag i det närmaste måste fördubblas för att Sverige ska kunna ha en rimlig försvarsförmåga. Försvaret har varit satt på undantag under en lång tid och det finns många hål att fylla när det gäller personal, materiel och övning.

I höst kommer ett nytt försvarsbeslut att fattas. Beslutet kommer till stora delar att bygga på de förslag som Försvarsberedningen tagit fram. Det handlar om förstärkningar av alla försvarsgrenarna och om att krigsorganisationen ska växa så att hela Sverige ska kunna försvaras. En viktig del i det är att öka försvarsnärvaron i södra Norrland. Östersund är en av orterna som är intresserade av att etablera ett nytt regemente.

Östersund, tillsammans med fyra andra kommuner, har också beretts möjligheten att få informera riksdagens försvarsutskott om hur möjligheterna för en sådan etablering ser ut, vilket gjordes i torsdags. Det gäller till exempel tillgången till lokaler och övningsfält. Vår bedömning är att Östersund har ett starkt erbjudande med en väl utbyggd infrastruktur som snabbt skulle kunna bli operativ om det skulle etableras ett regemente här.

En annan viktig fråga som kopplar an till vårt besök hos Fältjägargruppen är behovet av att stärka Hemvärnet. Moderaterna vill ha fler hemvärnssoldater, men också att de ska kunna få bättre och mer modern utrustning. För att stärka Hemvärnets möjligheter att agera och utvecklas bör organisationen även bli en egen försvarsgren.

2020 kommer att bli ett avgörande år för Sveriges försvar. Moderaterna kommer att arbeta för att försvaret ska få ökade resurser så att ökad försvarsförmåga möjliggörs. Ytterst är det en fråga om Sveriges och allas vår säkerhet i en allt mer osäker tid.

Alexandra Anstrell (M)

Riksdagsledamot i försvarsutskottet, Stockholms län men bördig Mörsil

Saila Quicklund (M)

Riksdagsledamot Jämtlands län

Pär Jönsson (M)

Kommunalråd Östersunds kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel