Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Hur ska blågröna fixa regionens ekonomi?

I oktober ska regionens politiker behandla planen och ekonomin inför kommande år 2020. Vi Socialdemokrater kommer att presentera ett förslag till regionplan som visar hur hälso- och sjukvården kan utvecklas i hela länet tillsammans med en ekonomi i balans.

Vi är däremot lite osäkra på vad Moderater, Centerpartister, Liberaler, Kristdemokrater och Milöpartister tänker göra. Det är hög tid för dem att komma med sina förslag att få ordning på ekonomin. Under 2019 har man lånat pengar till driften, arbetat efter en underfinansierad budget och enbart förlitat sig på att tidigare majoriteters beslut om kostnadssänkningar genomförts, beslut som gett resultat under året.

Flera gånger har vi Socialdemokrater frågat efter de skarpa förslag som utlovats och endast fått till svar att det kommer senare. Man har till och med hänvisat till hemliga åtgärder som skulle redovisas senare. Än har inget redovisats.

I början av augusti samlades en stor del av regionens politiker för att lyssna på de blågröna partiernas förslag till budget 2020. Vi fick lyssna till många fina ord från de fem partierna, vilket vi förstår eftersom alla fem vill ha med sina hjärtefrågor i dokumentet.

Till det kom överraskningen (för en del i alla fall) att de ser nödvändigheten av en skattehöjning på preliminärt 50 öre. Hur de ska hantera en eventuell förändring av kostnadsutjämningssystemet skulle de återkomma till. Det var med andra ord få konkreta förslag som presenterades.

Det har gått 11 månader sedan valet så det är hög tid att visa vad de blågröna vill.

Ann-Marie Johansson (S)

Oppositionsråd styrelsen

Bengt Bergqvist (S)

Oppositionsråd hälso- och sjukvårdsnämnden

Robert Uitto (S)

Oppositionsråd regionala utvecklingsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel