Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Höjd skatt är bara första steget

Allas rätt till bästa möjliga hälsa är vårdens uppdrag. Vården ska vara jämlik över hela landet. Vi kan konstatera att i dag får inte länets befolkning samma möjligheter som patienter i andra delar av landet.

I takt med att Region Jämtland Härjedalens ekonomiska resultat blivit sämre så har de blågröna partierna höjt avgifter, dragit ned och slutat göra. Åtgärder som direkt drabbar vårdens kvalitet är inte kostnadsbesparande.

Med en oproportionerlig rädsla för skattehöjningar så har regionens ekonomi hunnit nå katastrofläge och är utan konkurrens sämst i landet innan åtgärder kommer till stånd.

Med Kommuninvest i hälarna som ställer krav på ökade intäkter tvingas nu de blågröna ( C, M, Kd, L, Mp ) se fakta och höjer skatten med 50 öre. Det är ett steg i rätt riktning men det kommer att krävas betydligt mycket mer för att ta regionen ur denna knipa.

Det är intressant att se debatten i media kring förslaget. Samma före detta moderata regionråd (se hans bemötande här under) som tidigare hånat Vänsterpartiet i debatten för vårt yrkande om skattehöjning talar nu om den självklara nödvändigheten med den samma. Socialdemokrater i olika läger slår sig för bröstet och verkar ha velat höja skatten hela tiden, trots många års motvilja.

Socialdemokraterna gjorde slut på ett långt samarbete med Vänsterpartiet och Miljöpartiet 2015 för att man inte ville höja skatten. Hade skattehöjningen gjorts redan 2015 när Vänsterpartiet krävde det så hade läget varit ett annat idag. Vi hade inte haft lika svårt att laga alla hål i verksamheterna som vi nu ser. Det hade gett cirka 276 miljoner per år och det hade gjort avgjord skillnad.

Nu kommer det att ta lång tid innan vi är tillbaka på den nivå i vården som andra regioner ser som en miniminivå.

Det är svårt att inte säga ”vad var det vi sa”, med en önskan att vi hade blivit lyssnade på tidigare.

Elin Hoffner och Marie Svensson

Vänsterpartiets regiongrupp

Före detta moderata regionrådet bemöter: Elin Hoffner och Marie Svensson båda vänsterpartister i Region Jämtland Härjedalen, uttalar sig i en insändare om den skattehöjning, som nu är aktuell för regionens del. De pekar finger åt andra partier, S, M, KD, L och C och säger "vad var det vi sa".

De menar att skatten skulle ha höjts för länge sedan, då hade ekonomin i regionen varit i ett helt annat skick. Tro dem de som vill. Lite fakta: Vänsterpartiet har under många år suttit i det politiska styret, först i dåvarande landstinget och sedan även i den nybildade Region Jämtland Härjedalen. De har med sina utpressningsmetoder krävt ut mera och mera av kostnadskrävande reformer, utan att ha kunnat redovisa hur allt de krävt ut ska finansieras. Med andra ord har de handlat för mera pengar än vad landstinget/regionen haft till sitt förfogande.

De bär således det yttersta ansvaret för sakernas tillstånd och med sig som kravmaskin har de även haft MP, som nu tyvärr ingår i det nya politiska styret i regionen. (C, M, KD, L och MP). Skattehöjning? Ja men inte i den ordning som Vänsterpartiet vill, utan den måste kombineras med en ordentlig sanering av ekonomin.

De har bara ropat på skattehöjningar och ingenting annat. Således en omogen och livsfarlig politisk strategi. Jag väntar nu med spänning på vad det nya politiska styret har att komma med när det gäller saneringen av ekonomin, för även de har hittills enbart pratat om en skattehöjning. De säger visserligen att regionen nu genomgår ett stålbad, men var det stålbadet är går inte att se.

Kanske för många ord och för lite verkstad?

Christer Siwertsson, M och f.d regionråd.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel