Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Hög tid att se hela landet

Förändringarna i kostnadsutjämningssystemet är oerhört viktiga, inte minst för Jämtlands län, och behöver genomföras vid årsskiftet. Det ekonomiska läget i många kommuner och regioner är så akut att något måste göras omgående. Likaså kan det höjda grundavdraget i inlandet snabbt förverkligas. Dessa snabba åtgärder är utmärkta men räcker inte.

Översynen av skattesystemet, som utlovas i Januariavtalet, är nödvändig. Att lappa och laga dagens system håller inte. Vi måste få ett hållbart skattesystem som utgår från ett hela-landet-perspektiv, ett system som ger alla delar av landet likvärdiga förutsättningar.

Vi har länge inspirerats av Norges distriktspolitik, senast vid besök i norska Lierne. En liten fjällkommun med 1 400 invånare, där välfärden fungerar väl och företagen växer. Geografiskt differentierade arbetsgivaravgifter och del av vattenkraftens värden medverkar till framgångarna. Åtgärder som med fördel kan överföras till vår sida av gränsen – och som skulle betyda oerhört mycket för region Jämtland Härjedalen och länets kommuner.

Centralmakten ser sedan århundraden norra Sverige som en förrådskammare där man kan hämta billiga råvaror och utbildad arbetskraft. Detta ensidiga Stockholmsperspektiv präglar fortfarande verklighetsbilden hos många beslutsfattare, myndigheter och medier. Det håller inte längre.

Föreningen Sveriges Vattenkraftskommuner och regioner (FSV) konstaterar att skogslänens medborgare betalar ungefär 11,5 miljarder kronor mer i kommun- och landstingsskatt än om skattenivån hade varit den samma som i Stockholms län. Klyftan måste överbryggas om landet ska hålla samman. Annars riskerar samhällskontraktet att brytas med oförutsägbara konsekvenser.

Huvudstadsmedia vägrar att se hela landet. Under sommaren har vi sett en rad exempel på detta. En rikstidning skrev att ”Norge är ett avskräckande exempel”, en annan drog till med att den norska landsbygdspolitiken är ”stenålder”. Senast låter företrädare för Stockholms Handelskammare meddela att ”vi (läs stockholmarna) berikar hela landet”.

Så låter det. Tyvärr intar även public service, som bör se hela landet, ofta ett huvudstadsperspektiv när man rapporterar och kommenterar från Gärdet i Stockholm. Åtminstone något ledande nyhetsprogram bör snarast lokaliseras till norra delen av landet.

Vi ser fram emot en omfattande skattereform med hela-landetperspektiv. En skattereform med geografiskt differentierade arbetsgivaravgifter och där en rättmätig del av vattenkraftens (gärna även skogens, vindkraftens och mineralernas) värden stannar där de skapas och medverkar till lokal och regional utveckling. Det centralistiska huvudstadstänkandet måste förpassas till historien.

Gunnar Hellström, C, Aspås

Kommunpolitiker

Håkan Larsson, C, Rödön

Regionpolitiker

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel