Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Hjälp jorden – handla rättvist

Alltmedan FN:s klimatkonferens i Madrid pågick till den 13 december fortsätter översvämningar, torka och plötsliga väderväxlingar att driva människor från sina hem. I en rapport från 2018 varnar Världsbanken att 143 miljoner människor kan vara på flykt undan klimatförändringarna om inte världens regeringar vidtar nödvändiga åtgärder.

Bland de värst drabbade är odlare i länder med utbredd fattigdom som redan i dag tvingas möta effekterna av ett förändrat klimat.

För att odlarna ska ha en chans att anpassa sig till det förändrade klimatet behöver deras inkomster öka och deras möjligheter att investera i ett mer hållbart jordbruk förbättras. Dessutom måste företagen ta ansvar för att motverka kränkningar av grundläggande mänskliga rättigheter i alla produktionsled genom att genomföra en så kallad Human Rights Due Diligence.

Fairtrade verkar för rättvisare handelsvillkor. Fairtrade-certifierade kooperativ och plantager får ett garanterat minimipris när de säljer sina grödor. Därutöver får de en premie för att utveckla lokalsamhället socialt och ekonomiskt. Odlarna får stöd i att bedöma vilka klimatrisker de står inför och utbildning i hur de kan anpassa jordbruket, exempelvis genom att växla till mer klimatresistenta grödor, öka mångfalden i odlingen och använda vatten mer effektivt.

Men med tanke på omfattningen av den kris vi nu står inför går det inte längre att enbart förlita sig på konsumenternas omtanke om miljö och rättvisa. Inte heller kan det vara upp till odlare i länder med utbredd fattigdom att själva stå för de anpassningar som krävs för att skydda världens mattillgång. Alla måste agera för en mer hållbar världshandel – odlare och företag, kommuner och regeringar, civilsamhälle och konsumenter. Fairtrade och den globala rörelsen för rättvis handel uppmanar därför deltagarna på klimatkonferensen i Madrid att erkänna rättvis handel som en nyckelfaktor för att hantera klimatkrisen.

Klimatkrisen slår hårdast mot människor i länder med utbredd fattigdom, de människor som bär minst ansvar för krisen. De politiska ledare som samlats i Madrid behöver vidta brådskande och ambitiösa åtgärder för att aktivt motverka klimatkrisens negativa konsekvenser. I det arbetet spelar rättvis handel en helt avgörande roll.

Ola Höiden

Tf generalsekreterare Fairtrade Sverige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel