Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Hej då, Swedbank. Jag har fått nog av er

Annons

Tack för den tid som har varit. Jag har varit kund hos Swedbank i drygt 50 år, ja ända sedan Föreningsbankstiden och Sparbankstiden. Men nu har jag fått nog, och jag har avslutat alla mina affärer i denna skandalbank.

Nu får det vara nog med skandaler. Penningtvätt i mångmiljardklassen, olika typer av brottsmisstankar som exempelvis obehörigt röjande av insiderinformation/grovt svindleri. Ja sådant som husrannsakan på Swedbank och en förundersökning av ekobrottsmyndigheten rörande Swedbank är ju inte direkt förtroendeskapande i denna skandalbank.

En timma före årsstämman så sparkar Swedbanks styrelse sin VD Birgitte Bonnesen. Varför just då kan man undra?

Kan det vara så att genom detta försökte Swedbanks styrelse rädda sina egna skinn. Det är ju i slutändan ett företags styrelse som är ytterst ansvarig för företagets verksamhet. Detta gäller såklart även Swedbank.

Man kan också tycka att det är mycket märkligt att styrelsen fick ansvarsfrihet på bolagsstämman.

Det är också mycket underligt att ordförande i styrelsen inte läser viktiga dokument som visar på stora brister och felaktigheter i denna penningtvättshärva.

Man kan också undra om det är en slump eller tillfällighet att några medlemmar i Swedbanks styrelse säljer sina Swedbankaktier några dagar innan Sveriges Televisions "Uppdrag granskning" avslöjar alla dessa skandaler i Swedbank och som fick till följd att Swedbanks aktiekurs störtdök. Stämmer dessa uppgifter så känns det allt bra misstänkt att man har nyttjat sin insiderkunskap och sålt sina aktier innan den stora ”skandalbomben” slog ner.

Stämmer dessutom uppgiften att femton av Swedbanks storägare blev informerade om denna kommande skandal innan den blev känd för övriga aktieägare så  är det ett mycket allvarligt insiderbrott. Då dom därmed fick möjlighet att sälja delar av sina aktier innan Swedbanks aktiekurs rasade.

Birgitte Bonnesen blir ju inte helt lottlös hon heller. 22 miljoner kronor får hon in på sitt konto! Man lever i en konstig värld då en anställd i Swedbank missköter sitt jobb på ett mycket graverande sätt och trots att hon får sparken kan inkassera sådana enorma summor.

Det är ju betydligt mer pengar än en ”vanlig” hårt arbetande person tjänar under hela sin livstid.

Vilka är det som får vara med och betala detta ”kalas” då? Jo, det är vi småsparare. Exempelvis i form av noll ränta på våra sparkonton och gissningsvis också på sikt högre räntor på våra lån i Swedbank.

Hur ska Swedbanks kunder reagera och agera? Ett sätt kan ju vara att helt enkelt byta bank. Vilket i dag är mycket lätt. Den bank man väljer hjälper till med allt det praktiska.

Det finns på marknaden ett trettiotal banker och bolag som omfattas av den svenska statliga insättningsgarantin. Vilken bank ska man välja, kan man undra? Ett sätt kan ju vara att se vilken bank/banker som finns kvar på, eller i närheten av där man bor.

För väljer man en bank som finns på orten där man bor så stöttar man också indirekt den ort man bor på. Det ger också en signal till de banker som drar in sina bankkontor ute i glesbygden, att det kostar dom förlorade kunder.

Man bör rimligtvis välja en bank som har en högre ränta är noll på sina sparkonton. Och det finnas som sagt massor av banker som betalar ränta till sina kunder på sparkonton. Har man bolån kan man ju också passa på att kolla vad man får för bolånevillor med flera banker. En rimlig rabatt på bolån i dagsläget borde vara i storleksordningen 0,4 till 0,9 procent på bankens brutto utlåningsränta.

Martin Stugholm, Brunflo.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel