Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Håll koll på vindkraftintressena

Kommuner har i dag vetorätt mot vindkraftsutbyggnad, dvs rätten att säga nej. Vindkraftsindustrin vill ha bort vetorätten, men har blivit varse att stödet för självstyret och det kommunala vetot är starkt ute i landets kommuner. Vi kan nu förvänta oss att man försöker med en mildare variant än vetots avskaffande - att kommunen måste bestämma sig inom en kort tidsrymd, i stället för i processens senare del som i dag. Signaler i den riktningen har redan kommit ut.

Tanken är förstås att det tar tid för det folkliga motståndet att formera sig, och om kommunen måste formulera ett ställningstagande redan i början av tillståndsprocessen, så hinner det folkliga motståndet inte komma igång innan bindande beslut är träffade. Överrumpling och hemlighetsmakeri är en vanlig strategi i sammanhanget.

Argumentet är att folk borde kunna bestämma sig och säga hur de vill ha det, och inte släpa benen efter sig. Samtidigt är verkligheten som den är – erfarenheten visar att svenska folket inte är snabbrörliga, utan det tar ett halvår eller mer för en opinion att mobilisera sig – och det vet naturligtvis även vindkraftsfolket. Svensk demokratisk tradition är inte snabba puckar – man vill ofta noggrant begrunda. Vanligt är dock tyvärr att man först i efterhand beklagar sig över att inte ha agerat i tid – när det är försent.

Det förestår alltså sannolikt en politisk dragkamp om en lagändring, där vindkraftsintressena och våra vindkraftvänliga myndigheter och partier drar åt ett håll (snabbt beslut i vindkraftsärenden), medan de folkliga motkrafterna drar åt motsatt håll (väl tilltagen betänketid i vindkraftsärenden). Kanske blir Centerns ställningstagande avgörande i denna lokaldemokratiska principfråga.

Om du värnar din hembygd, och den samtidigt är intressant för vindkraftexploatörer, så engagera dig och var uppmärksam på vad som sker i kommunen och på kommunkontoret. Tänk på att dessa processer ofta inleds under största möjliga tystnad. Ofta i förtroendefull samverkan mellan kommunens större jordägare och deras vänner inom den kommunala förvaltningen, vindkraftsföretagen och dessas politiska bundsförvanter.

Agera i tid !

Jan Hedman

Ordförande för Föreningen Svenskt Landskapsskydd – FSL

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel