Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Gula västar snart även i Norrland?

Annons

Sedan elmarknaden  avreglerades 1996 har elskatten höjts från 9,1 öre per kWh till 34,70 öre. Dessutom tar staten ut moms på

på energiskatten vilket ger en total skatt på 43,38 öre per kWh. Skatten på el är nu nästan lika hög som den förhatliga bensin- och dieselskatten.

Inspirerad av regeringspartiernas skatteiver har elbolagen följt efter med avsevärda höjningar. Så höga att regeringen börjat dra öronen åt sig och vill att de skamlösa höjningarna ska sänkas med 20 procent. Elbolagen har i protest överklagat och nu långligger ärendet i "överstatliga" EU:s famn. Någon sänkning av elnät- avgifterna blir det nog inte 2020/21.

Sveriges elproduktion är i stort sett koldioxidfri så för den höga elskatten finns det inga miljöskäl och inte heller "grön skatteväxling "a' la Miljöpartiet.

En av Europas största glesbygder är Norrlands inland. Långa avstånd och dessutom med några av Europas hårdast beskattade drivmedelspriser. Nyligen

har också nybilsskatten nästan chockartat höjts (den var redan hög) för bilar som inlandet behöver för att klara vardagen med tunga släpvagnar, husvagnar, hästvagnar m.m

Därtill kommer misskötta vägar, försämrad snöröjning, gatubelysning m.m.

Är någon förvånad över att politikernas beslut skyndar på den snabba avfolkningen av Norrland .

Ett överordnat mål hos vissa partier i mittenregeringen är att Sverige ska bli det första välfärdsland som lyckas åstadkomma en fossilfri transportsektor senast 2030.

Sverige har redan nu gjort mycket mer än motsvarande länder.

Vi ska bli ett mönsterland för att slippa en klimatkollaps trots att vi bara släpper ut 2-3 promille av jordens växthusgaser.

Vi ska undervisa och peka finger mot världens länder. Som vi gjorde mot övriga Europa under flyktingkrisen. Europa skulle lära sig av oss. Nu står vi där med gränskontroller, ID-kollar, TUT (tillfälliga uppehållstillstånd) och svåra integrationsproblem m.m

Fortsätter miljöskattesmällarna att vältras över på det stora flertalet som inte är höginkomsttagare eller förmögna finns snart de gula västarna i vår mans garderoben (tänk på Frankrike).

Jan Englund SD Krokom

kommunfullmäktigeledamot

ersättare kommunstyrelsen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons