Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Gratulerer med dagen – vi ser fram emot mer samarbete

Våren är här och våra norska grannar firar sin nationaldag, 17 maj. Vi vill framföra våra varma hälsningar och från hjärtat säga ”gratulerer med dagen”.

Vi i Jämtland Härjedalen lever i en gemensam region med Trøndelag, Nordens Gröna Bälte. Det är ju ingen tillfällighet att vi, halvt på skämt och halvt på allvar, ibland kallar vår region för Østtrøndelag. Det senaste året har dock en bevakad gräns skilt oss åt på grund av pandemin. Nu ser vi fram emot att vaccinet ger resultat, smittspridningen försvinner och vi åter får fri rörlighet över gränsen.

När gränsen öppnar vill vi träffas igen och få till stånd en verklig nystart för samarbetet och förbindelserna över gränsen. För att uppnå detta måste alla goda krafter hjälpas åt; folkvalda organ, myndigheter, företag, organisationer och alla vi medborgare. Vår gemensamma region har förutsättningar att visa vägen mot ett starkare samarbete i Norden.

Mycket positivt är att arbetet på att rusta och elektrifiera Meråkerbanan äntligen är igång. Vi ser fram emot dagliga, snabba och bekväma tågförbindelser för personer och gods mellan Östersund och Trondheim. Att alla kommuner på båda sidor av riksgränsen längs banan nu samarbetar i Atlantbanekommittén för att förverkliga visionerna. Även de gränsöverskridande vägarna behöver rustas för att regionen ska knytas samman ännu bättre. På så sätt bygger vi en större och mer effektiv arbetsmarknads- och utbildningsregion. Tillsammans blir vi en stark region mitt på den Skandinaviska halvön.

Glädjande är också att Trøndelags fylkeskommune, region Jämtland Härjedalen och det gemensamma bolaget Naboer AB håller på att bygga en ny gränskommitté, Fellesrådet for Jämtland/Härjedalen og Trøndelag. Snart väntas den nya kommittén bli godkänd av Nordiska ministerrådet och verksamheten kan sätta fart. Inom gränskommitténs ram kan olika projekt och samarbeten utvecklas för att allt närmare binda regionen samman.

Från Föreningen Norden i Jämtland Härjedalen ser vi framtiden an med tillförsikt och kommer att göra vad vi kan för att stärka samarbetet med Norge och Trøndelag efter pandemin. Vi ser fram emot att gränsen öppnar och vi åter fritt kan besöka varandra. Ännu en gång till grannarna i väster på den 17 maj; gratulerer med dagen!

Anders Edvinsson

Ordförande Föreningen Norden Jämtland Härjedalen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel