Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Gör Österängsskolan till kulturhus

Det har väl inte undgått någon att kulturen har stora svårigheter nu under coronapandemin. Inställda föreställningar betyder uteblivna intäkter både för arrangörer och kulturutövare. Att kulturföreningar måste ställa in aktiviteter betyder färre tillfällen till sociala kontakter och bidrar till ökad isolering och ensamhet.

Kulturen är fantastisk på det sättet att den är öppen och tillgänglig för alla. Det finns inga åldersgränser, inga krav på fysik, den har ett universellt språk. Det finns en kulturförening för alla intressen, ett kulturarrangemang för alla smaker.

Idag riktas strålkastarna mot kulturen på grund av coronakrisen, men vi som är aktiva inom kulturlivet vet att det länge har varit svårt för kulturen att hävda sig i konkurrensen med andra områden. Särskilt svårt är det för det ideella kulturlivet och arrangörsföreningar.

Nu finns det ett förslag om att Östersunds kommun skulle kunna sälja Österängsskolan när de nya lokalerna vid Rådhuset är färdiga. Argumentet är att en privat aktör skulle kunna utveckla den bättre än vad kommunen kan göra.

Vi delar inte alls den uppfattningen. Det finns en avsaknad av publika lokaler för kultur i centrala Östersund. Ombyggnaden av Gustav III torg hade varit en möjlighet, men den dörren är stängd.

Vi tror att Österängsskolan skulle vara ett bra ställe att utveckla till ett kulturhus, ett föreningarnas hus, en publik mötesplats för kultur. Redan idag finns Östersunds Teaterverkstad i huset och vi ser att många fler skulle kunna finnas där. Det finns lokaler för repetition, en mindre scen, cafeteria, möjlighet för utställningar av olika slag. Östersunds kulturskola skulle behöva lokaler som ligger mer centralt än idag.

Det är egentligen bara fantasin som sätter stopp för vilken verksamhet som skulle kunna finnas där.

Kulturlivet finns kvar även efter coronakrisen, och vi måste orka titta framåt trots dagens situation.

Kultur betyder oerhört mycket för så många människor, låt oss se till att Östersund blir en levande kulturstad att räkna med!

Karin Thomasson, MP

Regionråd Jämtland Härjedalen

Thomas Dahlberg, MP

Ledamot Kultur- och fritidsnämnden Östersund

Katrin Wissing, MP

Ersättare Regionala utvecklingsnämnden Region JH

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel