Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Gift på jobbet kostar miljarder

Många går runt i tron att arbetsmiljö inte längre är en politisk fråga. Eller ännu värre, att frågan till och med är löst. Bara inom EU uppskattas den dåliga arbetsmiljön kosta samhället 460 miljarder euro årligen - nästan tre gånger så mycket som EU:s sammanlagda budget.

Inom EU orsakas huvuddelen av kostnaderna av cancerframkallande ämnen på jobbet. Cancer kostar inte bara individen och deras familjer oerhört mycket i lidande, det har också ett högt pris för samhället och företagen själva. Vi har ett fungerande verktyg som kan begränsa både kostnader och lidande: sträng lagstiftning.

Under de tio år som EU-kommissionen leddes av den konservative José Manuel Barroso hände absolut ingenting på arbetsmiljöområdet. Arbetsmiljölagstiftning som räddar liv sågs av de konservativa i EU som onödig byråkrati. Men som socialdemokrat vet jag att byråkrati kan vara alldeles nödvändig för att samhället ska fungera för sina medborgare.

De senaste fyra åren har ambitionerna varit betydligt högre. Hittills har tre lagstiftningsförslag för att stärka skyddet för arbetstagare mot cancerframkallande och mutagena ämnen lagts fram.

Sammanlagt omfattas ett 20-tal ämnen. De finns i alla länder och i vitt skilda branscher, alltifrån sjöfart till sjukvård och servicebranscher. Det handlar bland annat om oerhört allvarliga cancerformer som exempelvis lungcancer, lymphosarkom och leukemi.

Lagförslagen är flera steg i rätt riktning, men inte tillräckligt. Fortfarande finns fler lagar som akut behöver ses över. Och fortfarande tvekar EU-kommissionen om att göra lag av överenskommelser om arbetsmiljö som träffats mellan arbetsmarknadens parter.

Den EU-kommission som tillträder efter EU-valet nästa år, behöver inte bara fortsätta på den nu inslagna vägen, den behöver gå ganska många steg längre för att EU:s gemensamma arbetsmiljöpolitik ska vara slagkraftig.

Att slippa dödliga sjukdomar på jobbet borde vara det minsta alla har rätt att kräva. Dålig arbetsmiljö ska inte vara en konkurrensfördel i Europa år 2018.

 

Marita Ulvskog

Socialdemokraterna, Europaparlamentariker och tf ordförande i EU:s sysselsättningsutskott

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel