Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Gamla – inte värda att vårda?

 
Corona: Politik
Visa alla artiklar

”Det kändes som att hela världen ville att hon skulle dö”, säger Marjan Alibabai Laki till SVT. Hennes mamma avled till följd av coronaviruset på sitt äldreboende Persikan i Kista. ”Hon var bara 76 år, hon var pigg och hade så mycket vilja för livet” Men personalen vägrade skicka Shokat Eghtedari till sjukhuset då hon blev sjuk i covid 19. Hon tillhörde inte rätt kategori för intensivvården, var svaret.

Det finns nu tusentals fall som detta inom äldreomsorgen. Och det är framförallt där det totala misslyckandet i Sveriges strategi mot coronapandemin nu ligger.  Inte främst vad Folkhälsomyndigheten gjort eller inte gjort. De bär inte ansvaret för landets äldreomsorg. Det är politikerna i kommunerna vi ska rikta den kritiken mot! Att som Jimmie Åkesson, kräva att statsepidemiologen Anders Tegnell ska avgå är poänglöst.

Politiken för äldreomsorgen innebär att gamla ska bo hemma så länge som möjligt och först i livets absoluta slutskede kanske få en plats på ett äldreboende. Detta innebär att gamla inte får tillgång till den sjukvårdsservice, som alla andra i princip har tillgång till.

Det är en krasst rationalistisk, ekonomisk politik som visar gamla människors mindre värde. Frågan är om det finns något annat land i världen, som på ett så uppenbart sätt nervärderar äldre människor? Hur ska vi förstå detta? Hur kommer det sig att mentaliteten från ättestupans tid lever vidare i ett av världens rikaste samhällen? Kan det bero på att gamla människor inte är nyttiga för samhället? Och ses mer som en belastning?

Jag skulle tro att det är för att vi via politiken lämnat det sociala ansvaret till Socialstaten. Med det har medkänslan och den moraliska fordran för omsorgen om våra gamla föräldrar och andra gamla delegerats. Detta i kombination med att vårt samhälle är extremt individualistiskt och ett uttryck för tron på ”självständighet och frihet” – frihet till ensamhet!

Det är inte bara äldreomsorgen som är allvarligt fel. Det är den svenska modellen för omsorg!

I dessa kristider ser vi att den är katastrofal!

Alf Ronnby

Författare till doktorsavhandlingen Socialstaten – till kritiken av socialteknokratin

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel