Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Fossilfritt utan kärnkraft är omöjligt

Annons

EU kan inte utlysa klimatnödläge och i samma andetag besluta om att fasa ut ett av våra främsta verktyg för att rädda klimatet, nämligen kärnkraft. Att klara en omställning till fossilfritt utan kärnkraft är i princip omöjligt. 

Därför röstade jag som liberal Europaparlamentariker förra veckan för att EU bör se kärnkraft som en viktig del av lösningen och inte som en fiende. Alla parlamentariker som vill rädda klimatet borde gjort detsamma, men så var tyvärr inte fallet.

Europaparlamentet i Strasbourg fattade i torsdags beslut om att utlysa klimatnödläge inför det nu pågående klimattoppmötet COP25 i Madrid. Resolutionerna innehåller många bra, ambitiösa punkter i linje med den tillträdande kommissionens mål ett klimatneutralt EU till 2050. Det är på tiden att vi i EU tar klimatkrisen på allvar. Att vi befinner oss i ett akut läge är inte politik - det är vetenskap.  Men resolutionerna innehöll ursprungligen ett förslag om att EU ska ta avstånd från kärnkraft och uppmana till total utfasning av densamma. Förslag röstades som tur var ned, till förmån för mitt ändringsförslag om en syn på kärnkraft som en del av lösningen på klimatkrisen. Likväl är det mycket oroväckande att så många i EU vill driva total utfasning av kärnkraft. De underskattar vilka åtgärder vi behöver för att i praktiken möta ett klimatnödläge. 

För klimatets skull behövs kärnkraften, vilket även FN:s klimatpanel understryker. Vi har inte råd att stänga ned kärnkraftverk när så många länder i EU fortfarande är beroende av kol och gas. Exempelvis har det tyska beslutet att fasa ut kärnkraftverken i förtid fått påverkan på hela Europas energisystem med ett fortsatt stort beroende av kolkraft. Energi från sol, vind och vatten kommer inte räcka. Utan kärnkraft blir elförsörjningen alldeles för väderkänslig och dyr för konsumenten.

EU ska inte bygga kärnkraftverk utan detta ska förstås fortsatt vara främst en nationell fråga. Men det är viktigt att det diskuteras på EU-nivå, särskilt viktigt inom ramen för EU:s gemensamma klimatpolitiken. Istället för att demonisera kärnkraft driver Liberalerna en klimatpolitik som bygger på kunskap och teknikutveckling. EU bör fokusera på stötta medlemsländer med forskning och utveckling för att kärnkraften ska bli ännu mer säker och effektiv. Potentialen för mer modern kärnkraft är stor, och framsteg görs i framtagande av reaktorer som kan återanvända även kärnavfallet.

Det är näst intill en tävling just nu mellan politiska partier om vem som kan låta mest grön. Men att läget är akut är de flesta politiska läger numera överens om. Tiden för att beskriva klimatkrisen är förbi, nu är det dags för handling. Omröstningarna om klimatet denna vecka blir därmed inte ett lackmustest på vem som är grön, utan på vem som är lösningsorienterad. Kärnkraftsmotståndare är inte lösningsorienterade. Menar vi allvar med att rädda klimatet måste vi avsluta detta korståg mot något som är en så central del av lösningen.

Karin Karlsbro (L)

Europaparlamentariker

Fotnot: Karin Karlsbro är Liberalernas Europaparlamentariker sedan 2019. Hon sitter i utskottet för internationell handel (INTA) som gruppledare för den liberala partigruppen Renew Europe, och som ersättare i miljöutskottet ENVI. Artikeln har tidigare varit publicerad i Svenska Dagbladet.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel