Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Förvånande blå-gröna uttalanden om utjämningssystemet

Regionens styrande blå-gröna politiker går nu ut och slår sig för bröstet angående förslaget till nytt kostnadsutjämningssystem. I en debattartikel på ltz 15 oktober konstaterar man att ett rättvist utjämningssystem inte är en partipolitisk fråga samt att alla regionens partier står bakom förslaget som riksdagen skall besluta om.

Detta är givetvis i grunden något positivt. Under regionfullmäktige i oktober konstaterade Lars-Erik Olofsson (KD) vidare att samtliga de blå-gröna partierna står på barrikaderna och lobbar för förslaget.

För oss socialdemokrater var de blå-grönas artikel en milt sagt förvånande läsning. Så sent som i september bjöd Ann-Marie Johansson (S) nämligen in till ett gemensamt agerande i att stå upp för kostnadsutjämningsförslaget. Endast Karin Thomasson (MP) uttryckte över huvud taget något intresse. Det lobbyarbete Lars-Erik Olofsson (KD) intygar finns har vi heller inte sett resultatet av. Både Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna har aviserat att de kommer rösta nej till förslaget som skulle ge drygt 200 miljoner kronor mer till Region Jämtland Härjedalen. Det hela framstår alltså mycket väl som partipolitisk fråga.

Vi Socialdemokrater i länet har varit tydliga under lång tid med att en förändring behövs. Vården i vårt land är underfinansierad och möjligheten att bedriva jämlik vård i hela landet måste öka. Vi socialdemokrater har aktivt uppvaktat regeringen, bjudit hit utredaren, anordnat riksdagsseminarier och under lång tid även drivit på vårt parti i denna fråga. Detta är vi stolta och glada över. Vi vet också att Centerpartiet, Vänsterpartiet och Miljöpartiet står bakom oss i denna fråga.

Eftersom samtliga de blå-gröna partierna åtminstone nu säger sig stå på barrikaderna i detta arbete så förväntar vi oss att se resultat. Vi förutsätter att vi kommer se Moderater, Kristdemokrater och Liberaler som backar upp sina Jämtlandskollegor och röstar för förslaget i riksdagen. Vi kommer nämligen ihåg att ni förra gången röstade ja till att ge de 10 rikaste M-styrda kommunerna en miljard kronor extra. Vi förutsätter att era partier även kan rösta ja när det ger landsbygdskommunerna och region Jämtland Härjedalen bättre förutsättningar. I annat fall så kan ni sluta att slå er för bröstet.

Anna-Caren Sätherberg, S

Riksdagsledamot

Ann-Marie Johansson, S

Regionråd i opposition

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel