Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Försvara naturens värde

Vad har allemansrätten, antiken, Bibeln, nationalsången och psalmerna för betydelse för vårt samhälle? Väldigt lite om du frågar Skolverket. Vi håller inte med. Kunskap och förståelse om vårt kulturella arv är absolut nödvändigt för att skydda och bevara de värden som byggt Sverige och västvärlden starkt.

Efter höstens massiva kritik valde Skolverket att plocka tillbaka antiken, Bibeln, nationalsångerna och de vanligaste psalmerna efter att initialt prioriterat bort dessa från kursplanerna. Det är bra. Däremot ledde denna uppståndelse till att ett annat viktigt kunskapskrav ströks i skymundan.

I Skolverkets nya förslag som lämnades över till utbildningsminister Anna Ekström (S) är kunskapskravet om allemansrätten i årskurs 6 struken. Det kan vi inte acceptera.

Allemansrätten är en naturlig del av Sverige och den svenska kulturen. Den lär oss om våra rättigheter och skyldigheter när vi vistas i naturen och är också något som är unikt för vårt land. Trots ett omfattande grundlagsskydd är dess fortlevnad beroende av att kunskapen om den förs vidare från generation till generation. Här spelar Skolverket en vital roll. Vi anser att det ligger i deras uppdrag och plikt att se till att denna kunskap inte går förlorad.

Vi konservativa tror på förvaltarskapet. Vi anser att samhället har ett ansvar att förvalta det som tidigare generationer möjliggjort för oss att åtnjuta, så att generationer efter oss ges samma möjlighet. Vi är även stora vänner av djur- och naturliv, här spelar allemansrätten en viktig roll. Det är bland annat genom kunskap om allemansrätten som vi i Norden har utvecklat ett avsevärt mer harmoniskt förhållningssätt gentemot djur och natur än andra länder. Här lever vi i symbios med naturen utifrån ledord som ”inte störa, inte förstöra”. Det är värt att försvara. I det mångkulturella samhälle vi lever i idag ser vi hur respektlöshet och råa tendenser gentemot djur och natur blir allt vanligare. Det är en utveckling som måste stoppas. Hur motverkar vi det? Bland annat genom explicita kunskapskrav om allemansrätten i kursplanerna. I Sverige respekterar vi djur och natur.

Nu är det upp till Skolverkets tidigare generaldirektör tillika utbildningsminister, Anna Ekström, att agera för att försvara allemansrättens betydelse i våra skolor. Socialdemokraterna har i mångt och mycket redan övergett den nationella identiteten för globalism och mångkulturalism, men nu har de chansen att visa att de fortfarande har viss respekt för vårt kulturella arv. Det arv som på riktigt byggde Sverige.

Aron Emilsson (SD)

Kulturpolitisk talesperson

Cassandra Sundin (SD)

Ledamot i kulturutskottet

Jörgen Grubb (SD)

Ledamot i utbildningsutskottet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel