Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Förödande när staten drar sig bort

När staten minskar sin lokala närvaro drabbas medborgarna genom sämre service. Men neddragningarna skapar också en klyfta mellan medborgarna och samhällets institutioner. Väl fungerande, effektiva och rättssäkra myndigheter som är närvarande i hela landet är ett kitt som håller samman samhället och skapar tillit.

Länet förlorar omkring hälften av sina arbetsförmedlingskontor när dagens nio ska bli fyra. Samtidigt är det stora skillnader mellan länen, exempelvis förlorar Norrbotten bara 3 av 14 kontor. Skåne förlorar 17 av 23 kontor medan Stockholms län bara förlorar 7 av 22.

Nedläggningen är en konsekvens av den budget som togs fram av M och KD, men ska också ses i ljuset av januariöverenskommelsen mellan regeringen C och L. Regeringen har kritiserat Arbetsförmedlingens beslut, men har inte skjutit till pengar för att förhindra nedläggningarna.

Arbetsförmedlingens kontorsnedläggningar förstärker en trend som funnits länge. Kontor där medborgarna kan få personlig service från myndigheter som Skatteverket och Försäkringskassan blir allt mer sällsynta. Statistik från SCB visar att det i dag finns 33 serviceställen där medborgare kan få statlig service i Jämtland. För tjugo år sedan fanns det 37 serviceställen. Det motsvarar en minskning med hela 11 procent.

Statskontoret har studerat det här förhållandet och kommit fram till att medborgare är nästan dubbelt så nöjda med servicen från Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och Polisen när myndigheterna har kontor i kommunen.

Många myndigheter som lägger ner lokala kontor motiverar detta med att den digitala utvecklingen ger möjlighet att möta medborgare på distans. Den digitala utvecklingen är bra, men den räcker inte. En medborgare som till exempel har fått ett negativt eller otydligt myndighetsbesked har rätt att träffa en handläggare för att få detta besked förklarat för sig.

Nu kräver Fackförbundet ST politisk handlingskraft för att stärka den statliga närvaron i hela landet. Följande åtgärder är prioriterade:

# Politisk styrning för att garantera statlig service och statliga arbetstillfällen i hela landet. Nya myndigheter bör förläggas utanför storstäderna.

# Se över dagens rationaliseringsmodell på myndigheterna för att minska den ekonomiska pressen som riskerar att leda till nedläggningar av lokala kontor.

#Utvidga myndigheternas möjligheter att ta regional hänsyn vid centraliserings och nedläggningsbeslut genom en ändring i myndighetsförordningen.

# Staten bör också ta initiativ till samverkan med kommunen kring arbetsplatser och lokaler för att kunna bevara samhällelig service och verksamhet som är viktig i glesbygd. Staten behövs i länet.

Britta Lejon

Förbundsordförande Fackförbundet ST

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel