Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Företagare misstror vården

Annons

Småföretag är välfärdens finansiärer. I Jämtland kommer 31 procent av länets kommunala skatteintäkter från småföretag, det är tredje högst i landet.

Samtidigt saknar två av tre företagare förtroende för att skattemedel används effektivt och till rätt saker. Därför toppar Jämtlands län listan över var det köps flest sjukvårdsförsäkringar i landet, sett till befolkningens storlek.

Enligt hälso- och sjukvårdslagen ska en vårdsökande få kontakt med primärvården samma dag, träffa en läkare inom tre dagar, träffa en specialist inom 90 dagar, och få behandling påbörjad inom 90 dagar efter beslut. Tyvärr är det långt ifrån hur verkligheten ser ut. Enligt SKR väntade 25 procent av vårdsökande svenskar i mer än tre dagar innan de fick en medicinsk bedömning. Lika många fick inte remiss till specialiserad vård inom 90 dagar. Nästan var fjärde fick vänta i över 90 dagar innan de fått lämplig behandling. 

Enligt EU-kommissionens kartläggning av alla EU-länders hälso- och sjukvårdssystem har Sverige har den femte högsta medellivslängden i EU och de flesta svenskar säger sig ha god hälsa. Samtidigt är Sverige ett av de EU-länder som lägger mest pengar på hälso- och sjukvård. Sverige har också fler läkare och sjuksköterskor än de flesta EU-länder. Det finns alltså – som ofta påstås – inget resursproblem i svensk sjukvård. Däremot finns uppenbarligen ett organisationsproblem.

Sjuka medarbetare är bland det dyraste som kan drabba en företagare. Av Sveriges 500 000 företagare är det få som har möjlighet att vara sjukskrivna under längre tid – då finns det inget företag att komma tillbaka till. Långa vårdköer är helt enkelt inte acceptabelt för svenska företagare. På grund av den offentliga vårdens misslyckande har företagare tvingats ta saken i egna händer för att trygga sin egen och sina medarbetares försörjning.

Omkring 650 000 svenskar har i dag tecknat sjukvårdsförsäkringar. Närmare 60 procent av Företagarnas medlemmar har sjukvårdsförsäkring – de flesta genom Företagarnas egen försäkring Garant.

Naturligtvis bör den offentliga vården stärkas – ingen vill i onödan betala för samma vård två gånger – men det bör inte göras på bekostnad av sjukvårdsförsäkringar och andra privata komplement. En verkligt modern välfärd kombinerar offentligt och privat drivna verksamheter. En god början vore därför att slopa förmånsbeskattningen av sjukvårdsförsäkringar och istället lära av hur privata aktörer har valt att organisera sina verksamheter. Först då får Sverige en verkligt jämlik och god hälso- och sjukvård för alla.

Då förbättras också förutsättningarna att driva företag.  

Näringspolitik handlar inte alltid om skatter och regler. Det finns viktiga samhällsfunktioner som måste fungera för att det ska vara möjligt för företag och företagare att framgångsrikt kunna bedriva sina verksamheter. En sådan samhällsfunktion är hälso- och sjukvården. 

Joakim Sjöstedt

Regionchef Företagarna Jämtland-Härjedalen

Erik Gustaf Ageberg

Näringspolitisk expert Företagarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel