Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Föreslagen förtätning på G III:s torg går emot översiktsplanen och skadar riksintresset

Förtätningen av Gustav III:s torg går emot översiktsplanen och skadar riksintresset.

Det förslag som presenteras i granskningen nu med hotell, kontorshus och bostäder strider mot ställningstaganden i den 2014 antagna Översiktsplanen för Östersund (Översiktsplan 2040) och skadar riksintresset.

I Översiktsplanen finns tidigare ställningstaganden såsom att: “Bygg vidare på stadens måttfulla skala med spännande och varierande arkitektur” och “Utgå från stadens karaktärsdrag så att skillnaden mellan landmärken och bebyggelsemassan i centrum fortsätter att vara tydlig”.

I detta så bryter förslaget rakt mot översiktsplanen då volymen och antalet våningar markant avskiljer sig från närliggande bebyggelse, samt att ingreppet i stadsbilden och kulturmiljön slår ut framträdande byggnaders ställning där respektavståndet inte tas hänsyn till, såsom Biblioteket (klassat som kulturhistoriskt särskilt värde A) och Gamla Teatern (utpekat byggnadsminne enligt kulturminneslagen och värdebärande element för riksintresset Östersunds stad).

Förslaget som det är nu ämnar att bygga igen det historiska torg som i den ursprungliga stadsplanen varit en öppen offentlig plats, och innebär stora förändringar av stadsplanen som påverkar riksintresset negativt. Det bör först ha upprättats och antagits en fördjupad översiktsplan för Östersunds centrum, som tar ett helhetsgrepp av stadskärnan och tillåter en förtätning av Gustav III:s torg.

David Grahn Hellberg

Arkitekt

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel