Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: För mycket vinter i Vinterstaden

När man går och cyklar även vintertid i Östersund så blir man snabbt medveten om hur snöröjningen fungerar, eller rättare sagt inte fungerar, och vilka som prioriteras. Oavsett vad politikerna säger så är det fordonstrafiken som är prio ett.

Gående och cyklister kommer i sista hand om ens det. Det är naturligtvis inte snöröjarnas fel utan de som beställt snöröjningen som ska ställas till svars dvs politikerna.

Jag har under några års tid passat på att dokumentera hur gång- och cykelbanor snöröjs och hade hoppas att det var tillfälliga svackor men så är det inte. Det är samma visa år efter år. Det är satt i system att missgynna gående och cyklister. När vägarna plogas, vilket sker före gång- och cykelvägar, så lägger man t.ex. en tjock plogsträng som en spärr vid övergångsställen. När gång- och cykelvägar plogas sätter man inte ner plogbladet ordentligt varför det blir ett ordentligt lager packad snö kvar och vid töväder blir det spårigt och riktigt besvärligt att ta sig fram där. Utöver det används gång- och cykelvägar som mer eller mindre permanenta snöupplag. Här kommer två aktuella exempel med

På den nyligen öppnade Expresscykelvägen på Genvägen använder man nu hela delen för gående som snöupplag. Gående och de som väntar på bussen få nu samsas med cyklisterna. Var det tanken?

På vissa gator använder man hela ena trottoaren som snöupplag. Jamen, tänker någon kanske nu, det är ju bara att gå på andra trottoaren. Visst är det så men varför ska det vara en olägenhet för gående och dessutom extra risker att korsa vägen i onödan. Med samma resonemang kan man ju faktiskt använda hela ena vägbanan som snöupplag dvs enkelrikta vägen eftersom bilarna kan köra på andra sidan kvarteret.

Då behöver man inte köra bort någon snö till snötippen och sparar massor av pengar och miljö - enkelrikta alltså alla gator vintertid. Blir nog populärt bland bilisterna. Kollar man inne i bostadsområden så plogas inte trottoarerna alls på någon sida under vintern. Gående får använda vägbanan helt enkelt. Hur politikerna tänkte med säkerheten för gående är oklart men mest troligt inte alls.

Så varför röjer inte Kommunen bort snön? Den första förklaringen nog är att man hoppas på blidväder som smälter den upplogade snön - billigast så. Den andra att man inte tänkt ta bort snövallarna alls för att spara pengar.

Jag är medveten om att Kommunen sakta men säkert sparar in på mer och mer saker för att kunna finansiera annat men det är inte utan att man tänker som Leif Östling - Vad faan får jag för pengarna?

Per Edström - luttrad vintervandrare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel