Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Folkinitiativet försvarar demokratin

Ett vanligt tema i valrörelsen är att demokratin mår dåligt och måste försvaras mot extremister. Men det verkligt sjuka är föraktet mot demokratin hos makthavare. 

Indelningskommittén började arbeta 2015. Direktiven från civilminister Ardalan Shekarabi (S) var tydliga: Föreslå storregioner i Sverige. Strunta i befolkningens synpunkter. 

 Folkinitiativet Rösta om Stornorrland samlade 20 740 stödförklaringar, var femte röstberättigad i Jämtland Härjedalen, inom mindre än tre veckor. Det bidrog till att regeringen skrotade reformen. Men det är viktigt att komma ihåg att vi som skrev under förenades av kravet på folkomröstning, inte motståndet mot Stornorrland. Vi stred för rätten att göra vår röst hörd, och den demokratiska störtvåg som sköljde över länet sprang ur en uppdämd innerlig ledsnad vid maktens arrogans och självtillräcklighet. 

Denna känsla är fortfarande aktuell.

Indelningskommittén, som hela tiden sett ointresset för befolkningens synpunkter som en dygd, fick olämpligt nog ett nytt uppdrag av regeringen: att utreda frågan om vilken roll befolkningens synpunkter ska spela vid framtida regionreformer. 

Kontentan av deras slutbetänkande är att det ska bli lättare att köra över medborgarna i framtiden. 

Hur ska man rösta på söndag för att sätta stopp för demokratiföraktet? Det är ingen lätt fråga. På den öronbedövande riksnivån är ointresset för konstruktivt demokratiarbete lika kompakt som fixeringen vid extremism, troll och andra fullblodiga idioter. 

På lokal nivå har Folkinitiativet gjort intryck. Det är positivt att regionstyrelsen i Jämtland Härjedalen i sitt remissvar till indelningskommittén hörsammat kraven på att harmoniera reglerna för landstingsindelningar med motsvarande bestämmelser för kommuner samt uttryckt att folkomröstningar är en lämplig metod för undersökning av befolkningens inställning.

Det är förstås svårt att känna sig säker på att svaret är skrivet med hjärtat. Ingen bör glömma att en majoritet av S, V och MP i landstinget tämligen konsekvent arbetade för att köra över medborgarna i regionfrågan när det begav sig. 

Var och en får göra sin egen bedömning. Demokrati handlar inte om att läxa upp varandra. Varje röst bör följa den enskilda övertygelsen, hur svag den än må vara. 

Det viktiga är att vi fortsätter att kräva integritet och respekt av de företrädare vi väljer. 

I Jämtland Härjedalen vet vi av erfarenhet att medborgarna är beredda att gå långt för att försvara demokratin. Det gäller på söndag och alla andra dagar i veckan.

 

Mattias Warg

Engagerad i Folkinitiativet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel