Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Flytta riksdagen till Östersund

Ett av de viktiga förhållanden som behandlades på Landsbygdsriksdagen är den så kallade "urbana normen", det vill säga att man i politiken, ekonomin, kulturen med mera har ett dominerande stadsperspektiv, eller ett så kallat "tolkningsföreträde" där problemen och lösningarna är präglade av stadens perspektiv och intressen. I någon liten mån har politikerna försökt sprida en del av den statliga byråkratin ut över landet. På vissa platser har det fått en viss lokal betydelse som till exempel Boverkets flytt till Karlskrona.

Men vill man verkligen påverka den urbana normen bör man på sikt flytta riksdagen från Stockholm, förslagsvis till Östersund och Frösön. Där ska vi bygga världens trevligaste parlament med utsikt över Storsjön och Oviksfjällen!

Politikens centrum i det här landet är Stockholm. Alla riksdagspartierna har sina högkvarter där. Politiker utifrån landet bor ofta också i Stockholm. Politiska sekreterare och annan politisk personal bor i Stockholm. Flertalet av de tjänstemän som förser politikerna med underlag bor i Stockholm. Nästan alla stora förvaltningar som Socialstyrelsen och Skatteverket och många, många fler finns där. 235 000 personer arbetar i statliga myndigheter som till 60 procent har sitt huvudkontor i Stockholms län. Mycket av den urbana politiken präglas av ett Stockholmsperspektiv med högteknologi, logistik, kultursyn, bostadsstandard, konsumtionsmönster och resandealternativ. Medierna har en tydlig koncentration till Stockholm, med SR , TV4 och SVT och alla "drakarna" där. Det är ytterst sällan de fördjupar sig i landsbygdens frågor och problem (SvD har nästan inte skrivit något om Landsbygdsriksdagen).

Om "drakarna" gör det, så är det oftast som en utflykt i det annorlunda eller som Jonas Sjöstedt sa i politikerpanelen: "det känns som något exotiskt från utlandet".

Exempel på ett storstadstänkande är förslaget om höghastighetståg mellan Stockholm, Malmö och Göteborg till en beräknad kostnad av 205 miljarder kronor. Detta är dyra projekt som framförallt storstadsborna har nytta av. Tyvärr har väl HSSL inte någon utvecklad strategi för hur man ska bryta den urbana normen annat än att öka det lokala inflytandet i politiken. Vi bör då se till att få politiker som intresserar sig för landsbygd. På sikt borde vi ha en reform som ger landstingen makt att driva regionalpolitik ur ett landsbygdsperspektiv (typ vad man har i Norge). Möjligen skulle också lokal kontroll över naturresurserna ge landsbygden mera makt och därmed möjligheterna att påverka viktiga, strategiska beslut i samhällsutvecklingen.

Jag tror att de så kallade sociala medierna ger en möjlighet till andra perspektiv än storstadens och att föra fram landsbygdens berättelser – särskilt då unga på landet kan använda sig av den digitala revolutionen, vilket vi fick exempel på under Landsbygdsriksdagen.

Alf Ronnby

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel