Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Fel om skogens biologiska mångfald

Det har på senare tid förts fram att det är markägarna och bruket av skogen som skapat den biologiska mångfalden och skogens miljövärden.

Detta är felaktigt och saknar vetenskaplig och biologisk grund.

De växter och djur som finns i våra skogar är ett resultat av årmiljoner av utveckling och där de tillsammans med jordmån, berggrund och klimat skapat de ekosystem som finns i dag.

Det svenska skogslandskapets historia startar när istiden upphör för 10 000 år sedan och olika trädarter tillsammans med andra skogslevande arter koloniserade landskapet.

I ett nära samspel med varandra, marken och naturliga störningar från vind, vatten och eld, så formades skogens olika livsmiljöer. Visserligen fanns människan tidigt på plats, men det är först under de senaste knappa 200 åren som det vi kallar skogsbruk har förekommit – en mycket kort tidsperiod, både från ett utvecklingshistoriskt perspektiv och ett efteristids.

Trots att perioden är kort har den omformat skogslandskapet radikalt, och bara sedan 1950-talet har drygt 60 procent av den svenska skogsmarken kalavverkats, och i den absoluta majoriteten av den svenska skogen har någon form av virke skördats.

Den skog som växterna och djuren en gång var anpassade till är till stora delar redan borta. Det mest påtagliga beviset är de 2 000 skogslevande arter som finns på den nationella rödlistan över arter vars långsiktiga överlevnad inte är tryggad i landet.

Att i detta sammanhang hävda att det är skogsbruket och markägarna som skapat naturvärdena i skogen och att det därmed inte finns behov av inventeringar och ökat skydd av skogsmark, framstår som ett försök att vilseleda debatten.

Skogsbruket är en markanvändningsform som levererar många nyttigheter till samhället, men dessa nyttigheter måste avvägas mot andra värden – avvägningar som ska regleras av lagar och policy efter en öppen och demokratisk diskussion.

Man kan tycka vad man vill om svensk naturvård, men diskussionen gynnas inte av en felaktig beskrivning av verkligheten.

Bengt Gunnar Jonsson

Professor i växtekologi, Mittuniversitetet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel