Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Fel att satsa på en HC i Duved

Jag förundras över att ledningen för Region Jämtland /Härjedalen har som mål att stå för en etablering av en privat hälsocentral (HC) i Duved, ca en mil från Åre.

Som boende i Handöl ser jag inte något problem med att köra ytterligare en mil till Åre HC, som har:

# hög tillgänglighet, med öppen mottagning måndag-fredag, tidsbeställda besök hos olika professioner och ingår i primärvårdens joursystem kvällar, nätter, helger och storhelger.

# filial i själva Åre by, under högsäsong.

# respektfullt bemötande.

# professionalitet i alla led.

# kontinuitet som ger trygghet i behandling och uppföljning.

Läkare vid Åre HC ansvarar för den medicinska vården för personer, som bor på särskilt boende och för medicinsk vård som bedrivs i hemmet, i västra delen av Åre Kommun. Den organiseringen av den medicinska vården ger kontinuitet i behandling och uppföljning. Det ger en säker medicinsk sjukvård. I dag bedrivs specialiserad sjukvård i hemmet, vilket gäller både fast boende och utomlänsbesökare.

Pengar för att driva en privat hälsocentral i Duved kommer att påverka ekonomin negativt för övriga hälsocentraler i Åre Kommun. Det innebär att offentliga medel, våra skattepengar, går till företag- och företagsägare, som måste ha lönsamhet.

Min fråga till Ledningen för Region Jämtland/Härjedalen är, finns det ett objektivt underlag som beskriver sjukvårdsbehovet för att finansiera en privat hälsocentral i Duved och finns det någon konsekvensanalys vad detta kommer att innebära för den offentligt finansierade hälso-och sjukvården, som bedrivs vid Åre HC?

Satsa istället våra gemensamma skattemedel på utökade resurser till våra inarbetade och väl fungerande hälsocentraler inom Åre Kommun.

Satsa ekonomiska resurser på ytterligare specialisering inom befintlig offentligt finansierad primärvård, tex inom geriatriken, läran om åldrandet och dess sjukdomar.

Vi lever längre i dag och kommer att ha behov av hälso-och sjukvård under längre tid av våra liv.

Kontinuitet ger en säker och trygg hälso-och sjukvård.

Inger Åsén

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel