Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Ett tryggare Östersund

Man läser och hör dagligen i tidningar och media om misshandel, försök till terrordåd, våldtäkt, rån och knarkaffärer.

Sånt läste man om långt borta från oss men tyvärr står terrorn framför vår lilla stad Östersund. Och invånarna känner sig allt mer otrygga på gatorna om kvällarna. Jag har lyft upp frågan med många både tjänstemän och våra politiker om att terrorn kan slå till även i Östersund, vissa har tagit det på allvar och vissa inte. Vi får vara tacksamma att incidenten på Stortorget inte slutade i tragedi oavsett om det var riktat eller ej, och all heder åt polisens agerande.

Det är skrämmande och skapar otrygghet bland människor. Tyvärr ökar kriminaliteten och den går allt längre ned i åldrarna. Konsekvenserna av allt detta bidrar till polarisering i samhället. Islamistisk terror och högerextremism ökar. Frustrationen ökar och detta måste tas på allvar för att människor inte ska ta lagen i egna händer.

Vi måste ta till åtgärder som bidrar till ökad trygghet och minskad brottslighet. Jag har länge påtalat vikten av att införa trygghetsvakter, kameraövervakning mer belysning på våra gator och åtgärder som bidrar till att fler människor väljer polisyrket. Vi bör införa barrikader på gatorna samt främja polisens, socialtjänstens, psykiatrins och skolans arbete för minskad brottslighet, riskbeteende och psykisk ohälsa. Människor som har varit IS krigare och sympatisörer till IS skall inte vara kvar i Sverige. I dag tar sig kriminella enkelt över våra gränser och begår grova brott samt smugglar knark, vapen och stöldgods. Än i dag har man inte haft något program för IS-återvändare, än i dag har våra kommuner ej varit beredda och haft resurser att hindra terrorbrott. De som ej är svenska medborgare och som begår våldtäkter och grov brottslighet bör utvisas, de som har svenskt medborgarskap bör straffas hårdare än de gör idag.

Rättssystemet i dag ger inte rättvisa för de som drabbas av andras våld. Brottslingar skall vara bakom lås och bom men tyvärr är det i dag våra tjejer som befinner sig bakom låsta dörrar och inte vågar ta sig ut på kvällarna på grund av oro för att bli utsatt för våldtäkt och sexuella trakasserier. Sverige måste se över lagstiftningen och försöka vara steget före terrorister, våldtäktsmän och kriminella.

Säpochefen Klas Friberg talade den 22 augusti 2019 i SVT Aktuellt om att det är svårt att identifiera de ensamvargar som inte är tidigare dömda men som är en riskgrupp att begå terrorattentat i Sverige. Risken för att terrorattentat sker i Sverige har ökat och det är viktigt att ta detta på allvar då det räcker att endast en person väljer att begå ett sådant brott för att det ska föra med sig förödande konsekvenser för individer, familjer och samhälle. Det är vi politiker som måste lyfta detta, finna lösningar och satsa på de åtgärder som krävs. Det är viktigt att börja redan från förskoleklass då psykisk ohälsa och utanförskap är en bidragande faktor till att människor radikaliseras och visar intresse för extremistiska nätverk. Integrationsarbetet måste stärkas och människor som står utanför samhället måste fångas upp.

I dag är terrorn ett stort hot i hela världen. Vi kan inte längre vara naiva och se Sverige som det en gång var, kriminaliteten har tagit en ny form och skepnad och det är viktigt att rättsväsende, politiker och samhällsorgan tar sin an denna utmaning och arbetar fram verktyg för att stoppa denna utveckling. För mig är det viktigt att ha ett tryggt centrum, en tryggare stad och ett tryggt Sverige. Vi ska agera innan terrordåden utförs, inte efter.

Serhat Uzun,

Liberalerna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel