Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Erdogans krig får IS att växa

Erdogan visar öppet att han stödjer IS genom att invadera Rojava. Kriget började ta slut men Erdogan vill att kriget ska fortsätta. Han vill radera kurderna, alltså slakta kurderna och ordna upp en buffertzon 40 km in i norra Syrien. Han vill tvångsdeportera kurderna och ersätta dem med araber vid gränsen. Istället för att hjälpa dem att flytta till sina ordinarie hem.

Att de redan har bombarderat och gått in militärt är inte enda hotet!

FSA har bildat en pakt med turkarna som består av Al Qaida, Al Nusra och IS soldater. De ska även gå in militärt från Irak. Är det här rättvist?

Folk behöver kunna andas efter kriget, man bör bygga upp infrastrukturen i landet och verka för fred. Än en gång står kriget inför våra dörrar. År 2014 var vi och demonstrerade mot IS och då nämnde vi att det här kriget är inte kurdernas och idag upprepas problematiken inför våra ögon.

Det bor ca 2 miljoner människor i Rojava, bland annat kurder, araber, kristna, yasidier, turkmener, syrianer och andra etniciteter. Vad händer med dem? Just därför har dessa människor bildat en milis med namnet YPG som står för folkets försvarsenhet. Inom denna försvarsenhet har kvinnorna varit de främsta krigarna mot IS.

Vad händer med IS-terroristerna som är fångar? De kommer tillsammans med turkarna (Erdogan) att vara vinnarna.

Erdogans parti förlorade Istanbul, Izmir och Ankara och därför vill han ha krig så att han kan sitta kvar. Vi i Europa kommer att vara åskådare där IS och Erdogan har huvudrollerna. Europa har varit bakbunden länge och Erdogan har hotat med att släppa iväg 3,5 miljoner flyktingar från Syrien. Vad händer om 2 miljoner kurdiska flyktingar tvingas att fly? Konsekvenserna har inneburit att flyktingarna tagit sig till Europa och att rasismen och de högerkonservativa partierna har växt i och med detta. Man har misslyckats med flyktingmottagningen, man har misslyckats med integrationen och det har lett till ökad segregation. Kriminaliteten eskalerar mer och mer i våra städer och otryggheten växer mer och mer.

Jag har aldrig sett en så oberäknelig och farlig president som Trump. Han skapar oro genom införandet av tullar och på så sätt förstör han världsekonomin och blundar för verkligheten. Han har samarbete med Saudi Arabien och de bombar sönder Jemen. De slaktade journalisten Jamal Khashagi på en saudiskt konsulat i Istanbul. Turkiet har en hållhake på Trump. Vad är detta för president?

IS kommer att växa igen under turkiskt regi och de kommer att vara Erdogans fähundar. Han kommer att använda dem mot oppositionen och mot kurderna för att säkra sitt herravälde. Hur länge ska Europa vara betraktare?

Idag blundar inte världen och det glädjer mig att politiker och människorättsorganisationer i många länder agerar. Alla kan bidra genom att visa solidaritet och på så sätt förhindra massaker och en ny flyktingvåg.

Serhat Uzun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel