Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Det duger inte att ducka för vårdskulden

Situationen på Östersunds sjukhus är synnerligen allvarlig. Ett stort antal stängda vårdplatser är resultatet av att så många anställda under det gångna året valt att lämna sjukhuset.

Operationer och andra behandlingar begränsas av att personal saknas för att ta hand om inneliggande patienter efter behandling. Vissa patienter får vänta längre medan patienter med enklare åkommor som inte kräver inläggning får sina operationer. Samtidigt kan vi se stora grupper patienter som sannolikt inte sökt vård det senaste året trots att de är allvarligt sjuka. Den här skulden kommer Region Jämtland Härjedalen behöva hantera.

Att vårdens personal behöver schyssta arbetsvillkor med tid för återhämtning, fortbildning och en attraktiv lön är inte en bara en fråga om att visa uppskattning. Det är en förutsättning för att alla vi som bor i länet ska ha den trygga och tillgängliga vård vi förväntar oss.

Tidigt under 2020 flaggade vi Socialdemokrater för vilka konsekvenser de uppsagda arbetstidsavtalen på sjukhuset kunde få. Sedan dess har vi flera gånger krävt att en krisgrupp skulle bildas för att följa effekterna av de förändrade villkoren. För döva öron.

Så sent som i mars och april i år har vi lagt förslag om åtgärder för återrekrytering och den långsiktiga kompetensförsörjningen. Förslag om en lönekartläggning och utredning om hur regionen lönemässigt ligger till jämfört med övriga landet. Förslagen avslogs samtliga av det blågröna styret tillsammans med Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna. Först när KD med buller och bång lämnade styret verkar man ha vaknat till och när vi åter lade förslaget om återrekrytering fick vi bifall av regionstyrelsen. Men i över ett års tid hävdade det blågröna styret med envishet att det inte rådde någon personalkris på sjukhuset. Att larmen i media var en konsekvens av enskilda anställda och oppositionens (!) ageranden.

I över ett år har det funnits diametralt olika verklighetsbilder hos personalen och hos den politiska ledningen. Det har skapat en förtroendeklyfta som kommer att ta lång tid att överbrygga.

Regeringen har kraftigt förstärkt regionens ekonomi tack vare ökade generella bidrag och en förstärkt kostnadsutjämning. Vi socialdemokrater vill nu se en väg framåt där patienterna sätts i fokus. Det behövs en plan för hur vårdskulden ska åtgärdas så att Mona, Göte och de övriga drygt 600 länsinvånarna som väntar kan få ett besked när de kan få sina operationer. Det kräver betydligt fler vårdplatser och för att fler ska vilja jobba i regionen, färre sluta och fler kunna återrekryteras behöver arbetsvillkoren förändras.

Det yttersta ansvaret för personalpolitiken ligger hos oss förtroendevalda och det duger därför inte som det blågröna styret gör, ducka inför de svåra utmaningarna som kräver lösningar. Fokus måste vara på vård till dem med störst behov istället för privatiseringsexperiment och utförsäljning av vår gemensamma vård.

Ann-Marie Johansson (S)

Bengt Bergqvist (S)

Robert Uitto (S)

Regionråd i opposition

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel