Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Därför struntar unga i politiken

Varför är unga negativa till partipolitiken när de har ett så brinnande intresse och engagemang i politiska frågor. Hållbarhetsfrågor och klimatpolitiken är bara några av de områden där en majoritet är intresserade och många är aktiva.

De tas dock inte på allvar av våra politiska partier. Deras intressen och beredskap att gå till handling kvävs eller tar sig olämpliga yttryck på grund av de partipolitiska ställningstaganden som bara ser till röstmaximering. Rädslan att stöta sig med någon väljargrupp ställs över långsiktiga mål och riskerar att lämna en hel generation i partipolitisk likgiltighet. Tar inte något parti deras frågor på allvar och är beredda att aktivt och konsekvent stödja dessa kommer de att strunta i partipolitiken.

Partiernas strävan att begränsa demokratin till dess parlamentariska former riskerar att utesluta en hel generation från ett aktivt deltagande i det demokratiska arbetet. På längre sikt undergräver detta tilltron till hur demokratin fungerar och främjar framväxten av auktoritära strömningar i vårt politiska beslutsfattande.

Greta Thunberg är bara ett exempel, alla prisar henne, hon talar inför alla, alla hör på henne men ingen lyssnar till henne och tar hennes budskap på allvar. Hon tas bara på verkligt allvar av sina jämnåriga som är partipolitiskt ointressanta eftersom de inte har rösträtt när det gäller den värld de blir tvungna att leva i. Kampen för att de afghanska barnfamiljer och ensamkommande får amnesti är ytterligare ett exempel bland många fler. Släpp fram dessa politiskt intresserade engagerade och handlingskraftiga ungdomar och stöd deras aktiviteter med konkreta handlingar.

Deras rörelser ställs i skuggan av dem som inte är beredda att ge upp sina egna privilegier. Våra partier är rädda för dessa egoister och gör som dessa vill. De agerar som den franska kejsaren som på sjuttonhundratalet strax innan franska revolutionen yttrade dessa bevingade ord ” Après nous le déluge” ”Efter oss undergången”.

Ska vi sticka huvudet i sanden i den parlamentariska demokratins namn får denna politik ske utan min medverkan. Jag har lämnat allt mitt partipolitiska arbete som jag i dagsläget betraktar att vara kontraproduktivt.

Principerna om humanismen, arbete för fred, medmänsklighet, solidaritet, jämlikhet, tron på framtida generationer och alla människors lika värde ska styra mitt samhällsengagemang och mitt framtida aktiva politiska arbete. Liksom de alltid har gjort ända sen jag, för mer än 50 år sen, som vuxen invandrare valde Sverige som mitt framtida hemland.

Kick Leijnse

Östersund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel