Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Därför är pensionärer fattiga

Sveriges pensionärer är fattigast i Norden. Antalet fattigpensionärer ökar. Främst är det kvinnor, som trots ett långt yrkesliv, hamnar i fattigfällan. Pensionärsorganisationerna protesterar. Media rapporterar. Bara i veckan som gick dominerade pensionsfrågan förstasida i båda kvällstidningarna på samma dag. Pensionsfrågan har blivit en het fråga. Folk läser om pensionerna och diskuterar utvecklingen.

Men för våra folkvalda i riksdagen är pensionsfrågan fortfarande en icke-fråga. Varför det? Jo, det är pensionsgruppen som äger frågan, inte våra folkvalda i riksdagen. De folkvalda kommer endast in som beslutsfattare först när pensionsgruppen diskuterat sig fram till ett enigt förslag vilket sedan läggs fram av regeringen. På så sätt undviker man en offentlig och demokratisk debatt om förslaget innan det formulerats och lagts fram. Det är förstås enklast så, men inte särskilt demokratiskt.

Vad är då pensionsgruppen? Egentligen har den funnits ända sedan 1991 när regeringen Bildt tillsatte en grupp som skulle arbeta fram ett nytt pensionssystem. Man kanske tycker det är att överdriva men kan i alla fall tryggt påstå att pensionsgruppen har sina rötter där. Alla riksdagens dåvarande partier var med 1991 års grupp men eftersom Vänsterpartiets representant inte tyckte som de andra försvann V snart ur gruppen. För att göra en lång historia kort arbetade gruppen, i slutändan bestående av S, M, L, C och KD, fram det nuvarande pensionssystemet som sedan lanserades 1996. Då formulerades också ett testamente (det kallas så i dokumenten om överenskommelsen) där en grupp bestående av samma partier skulle fullfölja arbetet, genom att värna och vårda överenskommelse, alltså pensionssystemet.

Pensionsgruppen är alltså inte någon parlamentariskt tillsatt demokratisk arbetsgrupp. Alla riksdagens partier finns inte representerade. Den lyder inte under offentlighetsprincipen. Har med vissa kosmetiska förändringar funnits sedan 1991, passerat sju riksdagsval, hängt med åtta regeringar och ett antal majoritetsskiften. Den uttalar sig bara som grupp och inte förrän alla är överens. Vad de enskilda partierna i gruppen egentligen tycker får vi aldrig veta.

Det går inte att debattera med dem.. Den fungerar i princip som edsvuren och som en effektiv munkavel på en öppen och fri politisk debatt om pensionssystemet. Direktiven hindrar pensionsgruppen från att tänka utanför boxen.

De flesta har nog ingen aning om hur pensionsgruppen en gång formerades, dess sammansättning och hur fjärran den är från allt vi är vana vid av demokratiskt styrd parlamentarisk representation. En grupp som bakom slutna dörrar hanterar vårt pensionssystem, vårdar och värnar, enligt direktiv som formulerades i 90-talets politiska miljö. Vilken annan viktig politisk fråga som rör alla medborgare skulle hanteras på detta sätt?

Ansvaret för pensionsfrågan måste föras över till riksdagen och därmed till en fri och öppen debatt om ett nytt och bättre pensionssystem. Så länge pensionsgruppen finns där som en propp är detta inte möjligt.

Det är dags att vårda och värna pensionärerna.

Lägg ner pensionsgruppen.

Brit Rundberg

Tantpatrullen

Fotnot: Artikeln publicerades tidigare i tidningen Expressen.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel