Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt – (C): Den digitala allemansrätten måste förverkligas fullt ut!

Digitaliseringen är den mest samhällsförändrande processen sedan industrialiseringen. Under den rådande coronapandemin pågår den i ett snabbare tempo än tidigare. På bara några veckor har Sverige ställt om. Arbete, företagande, möten, utbildning och andra samhällskontakter genomförs nu i stor omfattning digitalt i stället för vid fysiska möten. Den allvarliga krisen påskyndar samhällsomvandlingen, särskilt digitaliseringen.

Enligt en aktuell balansrapport från Hela Sverige ska leva saknar emellertid 52 procent av hushållen i glesbygden bredband. Rapporten visar också att region Jämtland Härjedalen ligger sist bland länen när det gäller fiberutbyggnad.

Att vår region halkar efter är mycket allvarligt och det är helt oacceptabelt om denna utveckling tillåts fortsätta. Vi riskerar ett digitalt utanförskap i många bygder. För att hela regionen ska ges möjlighet att utvecklas måste den vision om ”digital allemansrätt”, som vi centerpartister länge arbetat för, förverkligas.

Snabbt och bra bredband är en viktig förutsättning för utveckling i hela länet och hela landet. Läget blir ännu allvarligare i de bygder där Telia stänger ned kopparnäten utan att det finns fullgoda alternativ när det gäller mobiltelefoni. Om en bygd inte har tillgång till välfungerande bredband och mobiltelefoni försvåras företagande – och i förlängningen välfärden för medborgarna.

Läs också: Internettrafiken har ökat dramatiskt sedan coronasmittan – Experten: "Framförallt när hemarbetet har exploderat"

Den senaste statsbudgeten innehåller 650 miljoner kronor i bredbandsstöd för de närmaste tre åren. Behovet är långt större och det krävs omfattande satsningar om målet ska infrias att hela landet ska ha tillgång till snabbt bredband. När Jordbruksverket dessutom, på eget bevåg, omfördelar 200 miljoner inom landsbygdsprogrammet från bredbandsstöd till andra områden, blir signalen helt fel. Regeringen måste peka med hela handen och se till att pengarna återförs.

Bra bredband i hela landet måste klassas som en samhällsnödvändig funktion – och staten måste se till att utbyggnaden finansieras fullt ut. Bredband är en fråga om överlevnad och utveckling av alla delar av landet. Den digitala allemansrätten måste bli verklighet så snart som möjligt.

Jörgen Larsson, c, Östersund

Britt-Inger Roos, c, Strömsund

Johannes Andersson, c, Östersund

Håkan Larsson, c, Krokom

Linn Aldén, c, Östersund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel