Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Bygg för socialt utsatta

Även om bostadsbyggandet fortfarande ökar i Östersund, förväntas det minska i resten av landet och en positiv trend hävs. Dessvärre utgör det bara en begränsad del av problembilden. I själva verket befinner sig svensk bostadsförsörjning i kris.

 De hemlösa blir fler, trångboddheten ökar, boendesegregationen tilltar och allt fler personer med framförallt ekonomiska problem vänder sig till socialtjänsten för att få hjälp att skaffa en bostad.

 Orsakerna finner vi i en illa fungerande bostadsmarknad och en snabb befolkningsökning.

Men det handlar också om att andelen människor som lever med låg ekonomisk standard har fördubblats under de senaste 20 åren och att den tiondel av befolkningen som har lägst inkomster inte alls hängt med i inkomstutvecklingen.

 Det historiska receptet med en generell bostadspolitik lika för alla kompletterat med att bygga mer och helst också ”enkelt och billigt” ger inte längre bostäder till de mest utsatta hushållen.

Det behövs nya, riktade åtgärder som hjälper de mest utsatta på bostadsmarknaden och som främjar social rörlighet. Utgångspunkten måste vara enskildas behov, inte systemlojalitet.

 Våra medlemsföretag verkar mitt i denna utveckling och bidrar till värdefulla insatser, men ser också att dagens lösningar inte räcker. Utifrån denna verklighet föreslår vi bland annat följande åtgärder.

Rikta ekonomiskt stöd direkt till hushållet:

Bostadsbidrag och bostadstillägg bör höjas och göras tillgängligt för fler. Gör det också möjligt att få förhandsbesked om rätt till bostadsbidrag.

 Rikta ekonomiskt stöd genom subventionerat boende:

En utveckling och ökad användning av sociala kontrakt i bostadsbolagens hyresbestånd. För att undvika stigmatisering ska dessa lägenheter inte samlas i vissa hus eller trappuppgångar.

Vräkningsförebyggande åtgärder:

Ålägg kommunerna att upprätta handlingsplaner för att motverka vräkningar, där fungerande samverkansformer mellan lokala hyresvärdar och kommunen måste garanteras.

 Ge fler hushåll möjlighet till bostadsfinansiering:

Inför ett skattegynnat bosparsystem och även möjlighet till startlån med subventionerad ränta så att också ekonomiskt svaga hushåll kan köpa en bostad.

 

Ansvariga politiker inom alla partier bär ansvar för att den sociala bostadspolitiken under decennier inte utvecklats i takt med behoven. Alternativ till den generella bostadspolitiken har lättvindigt avfärdats utifrån att svensk bostadspolitik skulle vara överlägsen andra länders. Det förhållningssättet har stått i vägen för ett konstruktivt samtal om hur bostadsmarknaden kan göras tillgänglig för fler.

Vi gör inte anspråk på att ha alla svar. Men när trycket på redan hårt ansträngda kommuner växer och fler människor riskerar utslagning vill vi bidra till att nödvändiga politiska beslut påskyndas. Att vänta är inte ett anständigt alternativ.  

 Conny ÅströmPlatsansvarig Östersund

Fastighetsägarna MittNord

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel