Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Brott hämmar företagen

De grova våldsbrotten orsakar stora nyhetsrubriker. Den lågprioriterade mängdbrottsligheten uppmärksammas inte på samma sätt, trots att den är mycket utbredd och kostar svenska företag stora belopp.

Många företagare vittnar om hur brottslighet och otrygghet i allt högre grad drabbar deras företag. Nästan sex av tio företag uppger att de har utsatts för brott under de senaste två åren. Många av dessa företag finns här länet.

Branscher som hittills drabbats hårdast är handel, besöksnäring, transporter och bygg. Utsattheten för brott har fått var femte handlare att fundera på att sälja eller stänga butiken. I byggbranschen ökade antalet inbrottsstölder med 60 procent under perioden 2013–2018.

Brottsligheten hämmar företagens tillväxt- och utvecklingsmöjligheter. Deras direkta kostnader av brottsligheten uppgick i fjol till 55 miljarder kronor, enligt HUI Research (Handelns Utredningsinstitut). Till det kommer indirekta kostnader för säkerhetsåtgärder – larm, kameror, väktare och utebliven tillväxt. 55 miljarder är alltså sannolikt en ganska rejäl underskattning.

Brottsligheten leder också till oro och otrygghet. Den effekten går inte att mäta i kronor men den påverkar hur både företag och människor agerar.

Vem vill jobba i en butik där snatterier, rån och hot hör till vardagen? För många företagare är det vardag. Och hur går det med samhällsservicen för ett bostadsområde eller en ort när näringsidkare tvingas slå igen?

Det borde vara en självklarhet att det ska vara tryggt att driva företag i hela Sverige. På allt fler platser tvingas företagare stänga sin verksamhet. Det vilar ett stort ansvar på politikerna att vidta åtgärder som minskar brottslighet och otrygghet. De måste i högre grad prioritera den brottslighet som kostar mest.

Jan-Olof Jacke, Vd, Svenskt Näringsliv

Ola Toftegaard, regionchef Svenskt Näringsliv Jämtland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel