Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Borgerlig effektivisering betyder nedskärningar

Utanför mötesrummet låg dimman tät, det var kallt och blåste snåla vindar när nästa års besparingar på över 100 miljoner kronor i Östersunds kommun klubbades då de styrande borgerliga partierna beslutade om kommunens budget för 2020. På många sätt kan det kymiga vädret också beskriva det ekonomiska innehållet i den budget vi fick se.

Det blir tydligt att det spelar roll vilka som styr. Olika partier gör olika prioriteringar och mer eller mindre öppet beskriver vad man egentligen vill. Inget av det som nu kommer avskaffas i Östersunds kommun vill styret kalla för en besparing utan allt benämns som effektiviseringar. Mot bakgrund av detta så tycker vi att det är på sin plats med en ”konsumentupplysning” över vad förslagen betyder i verkligheten. Sedan blir det upp till dig som läser att avgöra:

# På skolans område läggs ”effektiviseringar” på 13,6 miljoner kronor. Det innebär bland annat att fyra miljoner tas bort från fritidsklubbarna. Det blir inga klubbar, höjda avgifter för föräldrar och tuffa tider för gårdarna. Ytterligare fyra miljoner (utöver de 13,6) sparas från den pott som går till insatser för barn i behov av särskilt stöd.

# Inom kultur och fritid ligger ”effektiviseringar” på drygt fyra miljoner. Det betyder nya och högre spåravgifter samt sämre skötta spår, nedläggning av anläggningar och högre hyror för föreningar. (Tack och lov backade högerstyret på de stora besparingar som man först planerade att genomföra på LOK-stödet till idrottsföreningarna, de höjda avgifterna i kulturskolan och Ängsmogårdens fritidsgård).

# Vård- och omsorgsnämnden ska ”effektivisera” sig med omkring 50 miljoner. På social- och arbetsmarknadsnämndens områden krymper summan med nästan 14 miljoner. Det betyder bland annat en halverad fältarbetsgrupp (nu kallat uppsökandeteamet). Den tekniska nämnden får tre och en halv miljon mindre som bland annat ska hämtas hem på höjda parkeringsavgifter.

Det som återkommer i Alliansens budget är att udden i effektiviseringarna, eller det som vi väljer att kalla besparingar, främst riktas mot barnfamiljerna. De kommuninvånare som har råd sätts före dem som bäst behöver välfärden och det gemensamma. För oss är detta helt främmande och fullständigt fel väg att gå.

Vart och ett av våra partier återkommer med våra budgetar och satsningar till kommunfullmäktige den 21 november. Det gör skillnad vilka som styr i Östersunds kommun.

Niklas Daoson (S)

Oppositionsråd

Christina Hedin (V)

Gruppledare

Florian Stamm (MP)

Gruppledare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel