Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Blågrönt ansvar för regionens ekonomi

Valet 2018 gav oss Blågröna (C, M, KD, MP, L) mandatet för ett nytt ledarskap i Region Jämtland Härjedalen.

Vi talade bl.a. om ordning och reda i ekonomin, om att utveckla primärvården, att stärka det politiska ledarskapet. När vi nu lägger fram vår regionplan 2020-2022 visar vi på den utveckling vi vill fokusera på och vi gör det vi lovade.

Vi stärker finansieringen av primärvården, vi ökar möjligheterna att öppna en hälsocentral, vi minskar kostnaderna i hälso- och sjukvården, vi tar politiskt ägarskap över länstrafiken och vi ökar takten i klimat- och hållbarhetsarbetet. Det är en kort sammanfattning av det nya ledarskapet i Region Jämtland Härjedalen.

Arbetet att ta fram vår regionplan för åren 2020 till 2022 har varit en lärorik resa där vissa saker har tagit längre tid än vad vi kunnat förutspå, nya lärdomar fått oss att omvärdera tidigare ståndpunkter och många gamla sanningar har utmanats. Vi BlåGröna övertog den politiska styrningen över en organisation som styrts av Socialdemokraterna i decennier vilket inneburit att ledning, styrning och organisationskulturen har utformats för att passa den tidigare förda regionpolitiken. Decennier som resulterade i ett underskott på 1,3 miljarder kronor, långa vårdköer och en svag regional utveckling.

Det tar tid att få grepp om en så stor organisation som regionen är och identifiera hur den ska ledas under den nya politiska ledningen. Vi har förvaltat den tiden väl och står nu rustade för att de kommande tre åren genomföra de reformer som krävs för att skapa den politik som väljarna efterfrågade i valet.

När vi nu lägger fram vår regionplan gör vi det med stolthet och vi vill särskilt lyfta fram följande:

Stärkt primärvård. Vi stärker finansieringen av primärvården med 45 miljoner. Vi gör detta för att primärvården ska stå väl rustad för att möta upp mot patienternas behov. Vi satsar 5 miljoner på särskilda tjänster i primärvården för att bättre möta det psykiska vårdbehovet. Vi ändrar reglerna så att det blir lättare att öppna mindre hälsocentraler. Vi gör detta för att fler aktörer behövs för att möta patienternas vårdbehov.

Ökad tillgänglighet i vården. Vi satsar 55 miljoner på utvecklingen av hälso- och sjukvården. Vi gör det för att korta vårdköerna, öka takten i digitala omställningen och förflyttning av vård närmare patienterna.

Säkerställd kollektivtrafik. Vi stärker den politiska styrningen av länstrafiken. Vi gör det genom att avveckla Länstrafikbolaget och flyttar verksamheten in i förvaltning. Vi stärker finansieringen av länstrafiken med 4 miljoner. Vi gör detta för att säkerställa dagens tillgång till länstrafik.

Ansvar för verksamheten. Vi minskar kostnadsutvecklingen i hälso- och sjukvården. Vi gör det för att säkerställa den långsiktiga finansieringen av hälso- och sjukvården. Vi fryser de politiska arvodena. Vi gör det för att alla ska bidra till att vända regionens underskott. Vi prioriterar ledarskaps- och medarbetarutveckling. Vi gör det för att medarbetarnas kunskap och erfarenhet är avgörande för att möta de behov som finns i regionens verksamheter.

Kort sagt: Vi BlåGröna i Region Jämtland Härjedalen gör det vi lovade i valrörelsen och vi har bara börjat!

Mats Gärd (C) Elise Ryder Wikén (M) Tom Silverklo (C) Lars-Erik Olofsson (KD) Karin Thomasson (MP) Lennart Ledin (L)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel