Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Besparingar drabbar barn

Barnen i Östersunds kommun är värda en bra förskola och skola, ett rikt fritidsliv och en trygg vardag. Men nu kommer Alliansens besparingar ge rejäla nerskärningar på “Barnens Östersund”. Personal hör av sig och berättar vad köpstoppet leder till. Barnen får inte baka pepparkakor nu till jul på förskolor. Skolor får inte köpa sudd.

45 (!) miljoner kr måste bort 2020 om budget ska hållas i Barn- och utbildningsnämnden. Vi ledamöter från de tre oppositionspartierna Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet är väldigt oroliga för hur besparingarna kommer att drabba barn och elever.

Nu ska åk 6 gå kvar på mellanstadieskolor och stadieindelningen i sig är bra. Men det blir fler skollokaler, samtidigt som Internationella Engelska skolan (IES) öppnar och blir dubbelt så stor som Lugnviksskolan, ca 600 elever. Med så gott om skollokaler, blir det betydligt mindre med pengar för verksamheten i skola och förskola. Östersunds kommuns lärarbehörighet minskar, från att tidigare ha varit bättre än riket är vi nu sämre. Det behövs stora krafttag för att öka kvalitén i skolan.

Samtidigt hotas Öppna fritidsklubbar för barn 10-12 år. Efter skolan går de till klubben och gör läxor eller umgås. Om det blir inskriven verksamhet ska barnen vara på fritidshemmet för 6-9-åringar och föräldrarna betala 950 kr. Föräldrarna tycker att det är för dyrt, och barnen vill inte vara på lillfritids, så de går inte dit. Det kommer att sluta med att fler 10-12-åringar hänger på stan och Lillänge, för det finns ingen annan stans att ta vägen. Detta är helt fel väg att gå om vi vill skapa en trygg uppväxt och tryggare kommun.

Besparingarna är i miljoner kronor 13,6 mindre från Kommunfullmäktige + 19,3 som ska betalas i elevpengar till IES + 5,6 använt för mycket pengar och underskott i år + 6,5 köpstopp och underskott i år = 45 miljoner kr.

Alliansen har så här långt lyckats prestera tydliga besparingar på 9,6 miljoner kr. Vi är oroliga för hur skolverksamheten ska kunna hålla en hög kvalité framöver, och samtidigt ge barnen en trygg uppväxt.

Oppositionen i barn- och utbildningsnämnden Östersund

Mona Modin Tjulin (S)

Lotta Blomberg (V)

Linda Andersson (MP)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel