Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Bekämpa cancer genom PFAS-förbud

På DN-debatt (4/8) kan man läsa ett viktigt debattinlägg under rubriken “Sluta paketera det vi äter i skadliga förpackningar”. Det är Anne-Sofie Bäckar, verksamhetschef, Chemsec (Internationella kemikaliesekretariatet) och Karin Lexén, generalsekreterare i Naturskyddsföreningen som skrivit debattinlägget.

PFAS kan leda till levercancer enligt debattörerna Bäckar och Lexén. Jag som skriver detta har varit drabbad av svår cancer, men lever fortfarande och så länge jag gör det ska jag motverka allt som framkallar cancer. Jag brinner varje dag för att arbeta för ett Sverige och en värld utan PFAS-gifter.

Jag instämmer med debattörerna när de kräver ett PFAS-förbud kopplat till livsmedel. Det innebär att alla farliga förpackningar ska bort. Danska Coop är ett föredöme när det gäller PFAS och livsmedel. Lär av dem! Jag uppmanar även olika företag inom livsmedelsbranschen i Sverige att införa PFAS-förbud. Det kan vara ett bra sätt att marknadsföra sitt företag och ett bra sätt att locka miljömedvetna kunder till sina butiker.

Eftersom även vatten räknas till livsmedel, så ska det också omfattas av PFAS-förbudet. Det innebär att Försvarsmakten får söka nya lösningar på att i sin verksamhet inte sprida ut PFAS i våra dricksvatten.

Vi vet att Försvarsmakten nu är stämd av Uppsala kommun som kräver ett skadestånd av Försvarsmakten hos Mark- och miljödomstolen på 225 miljoner. Orsaken är att försvaret använt sig av PFAS-haltigt brandsläckningsskum, vilket gett upphov till föroreningar av vatten med farliga PFAS-gifter.

Situationen i Ronneby där också försvaret spridit ut PFAS-gifter i vatten, genom sin flygverksamhet, har gjort att Högsta domstolen nyligen slagit fast att dricksvatten är en produkt som omfattas av produktansvarslagen.

Utan att skämmas sprider Försvarsmakten i dag PFAS rakt ut i Vättern utanför Karlsborg. Nu planerar man dessutom att öka skjutningarna ovanför Vättern. Dessutom vill man dränera flygplatsen i Karlsborg, som är rena miljöboven när det gäller PFAS. Vid en dränering sprids PFAS-gifter ut i Vättern. Dessa dumheter måste självklart stoppas! Paradoxen uppstår att vi måste försvara oss mot försvaret. Det är dagens sanning.

Den största rikedomen en människa har är sin hälsa. Det är därför jag brinner för att nu få ett PFAS-förbud i Sverige, innan EU är klar med sina utredning - som kan ta onödig tid.

På det viset kan Sverige visa att vi går i Greta Thunbergs fotspår och slår vakt om vår miljö och hälsa. Det är alla människors framtid i Sverige det handlar om. Nelson Mandela sa: “En människa är en människa tack vare andra människor”. Vi måste nu hjälpas åt för att få Sverige till ett PFAS-fritt land.

Arbetet måste naturligtvis vara inriktat på att EU och på sikt hela världen ska vara PFAS-fritt. Vi har inte tid att vänta.

Jag uppmanar därför Stefan Löfven (statsminister) och Isabella Lövin (vice statsminister) att se till att detta blir ett ärende på regeringens bord.

Därför frågar jag nu Stefan och Isabella: Är ni beredda att vara med i kampen mot cancer och anta utmaningen att göra Sverige till ett PFAS-fritt land när det gäller livsmedel?

Hans Mannefred

Folkbildare/fristående samhällsdebattör

Fotnot: Högfluorerade ämnen, eller PFAS som de också kallas, kan finnas i impreg­nerade textilier, impregnerat papper, rengöringsmedel och brandsläcknings­skum. Ämnena finns även i produkter som används i verkstads- och elektronik­industrin. De högfluorerade ämnena används eftersom de har förmåga att bilda släta, vatten-, fett- och smutsavvisande ytor. De används i låga halter i många produkter. /Källa: Kemikalieinspektionen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel