Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Är människoliv i Östersund värda mer?

På landstingets hemsida kan man läsa:

"I livets olika skeden ska alla känna trygghet i att vården finns där- när och om den behövs. Tillgängligheten till hälso- och sjukvård ska vara god. Verksamheten ska präglas av ständiga förbättringar- alltid utifrån patientens perspektiv. Det betyder att så få som möjligt ska behöva vänta på vård med det betyder också stöd, personlig service samt tydlig information och kommunikation".

I Strömsunds kommun har landstinget dragit ner  jourläkartid till 2 timmar kvällstid och 3 timmar per dag under helgerna. Radio Jämtland intervjuade verksamhetschef Anna Granevärn som sa att besöken på kvällar/helger har minskat från 2016 till 2017 och att landstinget måste använda resurserna på bästa sätt och det var inte att bemanna en hel dag med en inhyrd läkare för ett eller två besök!!

Detta uttalande och att det "test" som nu genomförs i Strömsunds kommun upprör mig starkt. Den eller de två patienter som behöver vård får "offras" då ekonomin går före uppdraget att rädda liv och hjälpa sjuka/skadade människor. De styrande i landstinget kalkylerar med lite "svinn" för att hålla kostnaderna nere. Och det är alltså människor i Strömsunds kommun som får stå för det svinnet. Samtidigt som regionstyrelsen beslutat om så kallad "lättvårdsavdelning" i Östersund- som både har regionsjukhus och ett flertal hälsocentraler och ett antal ambulanser tillgängliga.Hur kan man värdera ett människoliv högre i en stad/tätort än ute i glesbygd? Vi betalar lika mycket skatt om inte mera i vår kommun än många andra och ska inte ha sämre grundläggande samhällsservice än andra.Antal ambulanstransporter till Östersunds sjukhus kommer att öka då det inte finns någon jourläkare på plats som kanske kunnat ge nödvändig vård och trycket på akuten i Östersund öka då vårdbehövande från Strömsunds kommun måste åka dit. Och om nu den enda ambulans som finns i Strömsund nattetid/helgtid är upptagen kallas ambulans in från grannregionerna; och vad kostar inte det?Skulle vilja se hur man har räknat på den ekonomiska vinningen i det här "testet".

Jag känner trygghet i att veta att det finns en läkare på plats om och när jag behöver det. Det är många mil till Östersunds sjukhus. Att ha en läkare på plats som kan göra en första vårdinsats för att rädda liv är för mig att utgå från patientens perspektiv. Att jag inte ska behöva vänta på vård.Jag vill inte bli den "enstaka" patient som kanske får sätta livet till för att landstingets resurser satsades på tillgängligheten mera centralt.Nej gör om och gör rätt.

Behåll jourläkare i Strömsund.

Annica Strömberg

PS: Jag har ett förslag till de styrande i landstinget! Låt jourläkarna jobba enligt IVPP!! I Väntan På Patient. I Strömsund ligger hälsocentralen vägg i vägg med Närvårdsavdelningen.  Mellan de akutpatienter som kommer in kan läkaren jobba där med de vårdsysslor som finns där. Så har man ju gjort med exempelvis brandmän. De får ju jobba enligt IVPA; I Väntan På Ambulans. Göra en första vårdinsats. På det sättet kan Landstinget nyttja resurserna så mycket som möjligt när man ändå har kostnaden. Ute i glesbygd är mycket gränsöverskridande för att det ska fungera. T ex är ju en mataffär numera även "postkontor" och utlämningsställe för Systembolaget.

 

 

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel