Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Alla vinner på flexibla hyresavtal

 
Corona: Näringsliv
Visa alla artiklar

Coronakrisen gör att företag går i konkurs och att arbetstagare permitteras eller varslas om uppsägning. För Jämtlands kommuner innebär krisen både minskade intäkter och stora kostnader.

När företagens intäkter nu minskar behöver de sänka sina kostnader. När det gäller löne- och personalkostnader har staten gått in med flera åtgärder för att hjälpa företagen. När det gäller hyreskostnader är staten beredd att ge viss ersättning till fastighetsägarna om de sänker hyran, men många fastighetsägare väljer ändå att inte göra det.

Ett vanligt hyresavtal har i dag en avtalslängd på 3–10 år. Uppsägningar behöver ofta ske ett år i förväg, annars förlängs avtalet automatiskt i flera år. Dessutom är avtalen många gånger krångliga och skrivs på fastighetsägarnas villkor.

Problemet med dessa oflexibla hyresavtal är att de inte går att justera i takt med att företagens verksamhet eller ekonomiska förutsättningar förändras. I dag sker förändringar i omvärlden allt snabbare och de låsta hyresavtalen kan då leda till fler konkurser. Då drabbas även fastighetsägarna, som står igen med tomma lokaler.

Vissa branscher är mindre stelbenta. Ett exempel är hotellbranschen, där omsättningsbaserade hyror med ett hyresgolv är vanligt. Det innebär att fastighetsägare och hyresgäster i större utsträckning delar på risken vid konjunktursvängningar. Ett annat exempel är marknaden för coworking, som just nu upplever kraftig tillväxt och där hyresavtalen ofta är korta men med högre hyra.

Det finns två parter i alla hyresavtal: hyresgästen och fastighetsägaren. De representeras av å ena sidan Svensk Handel, Företagarna och Visita, å andra sidan av Fastighetsägarna.

Branschorganisationerna bör gemensamt reformera dagens hyresmodell. Målet bör vara flexibla hyresavtal som kan anpassas vid konjunktursvängningar, där hyresgäster och fastighetsägare i större utsträckning delar på risk och möjligheter.

Coronakrisen är exceptionell, men snabba konjunkturnedgångar kommer alltid att uppstå. Om vi i framtiden ska minska risken för konkurser och tomma lokaler behöver vi flexiblare hyresavtal. Det skulle gynna hyresgäster och fastighetsägare i Jämtland och samhället i stort.

Joachim Bozorgnia

Vd, Cresnia

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel