Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Äldre i Krokoms kommun ska få välja bostadsort

Alltfler av oss lever längre och vi blir fler äldre. Krokoms kommun har stora behov av flera olika typer av boenden för äldre framöver, bland annat både särskilda boenden (äldreboenden) och trygghetsbostäder.

Partierna i Krokoms kommun tog därför för några år sedan fram en boendestrategi för äldre samt strategi för äldres hälsa. Det var gemensamt framtagna dokument som arbetats fram över mer än ett års tid med omvärldsbevakning, hjälp av PRO och SPFS:s enkätundersökning och annan informationsinhämtning.

Efter kommunvalet i höstas blev det klart att det fortsatt blir ett blågrönt minoritetsstyre i Krokoms kommun med C, M, MP och KD. På socialnämnden 10 december 2018 gick det blågröna styret fram med ett ändringsförslag. Förslaget innebar att man ville plocka bort målen om att erbjuda särskilt boende i Föllinge, Offerdal, Nälden, Krokom och Ås. Beslutet gick sedan upp till kommunstyrelsen och var 27 februari uppe i kommunfullmäktige för beslut.

Vi socialdemokrater motsatte oss beslutet både i kommunstyrelsen och fullmäktige. Vi ville ha kvar formuleringen och skriva in att Krokoms kommun ska erbjuda särskilt boende och andra typer av boenden för äldre i Föllinge, Offerdal, Nälden, Krokom och Ås. Vi vill se en utveckling i hela vår kommun och att våra äldre ska ha möjlighet att välja boende i närheten av där de bor.

Det blågröna minoritetsstyret med Centerpartiet i spetsen valde alltså att plocka bort dessa orter. Sverigedemokraterna lade (som de oftast gör i skarpa omröstningar) ned sina röster i den slutliga omröstningen och därmed gick förslaget om strykning av dessa orter igenom.

Vi socialdemokrater anser att det blir väl godtyckligt att endast skriva in att kommunen ska erbjuda särskilt boende i Krokoms kommun. Det är vi som kommun redan ålagda att göra. Vi menar att vi politiker behöver sätta ut målriktning och visioner om hur vi vill att vår kommun ska utvecklas.

Den nya formuleringen som antogs av de styrande, med hjälp av SD, säger ingenting om att det ska finnas boenden för äldre i hela kommunen.

Det blir alltmer tydligt att det är Socialdemokraterna som är det parti i Krokoms kommun som ser hela kommunen. Vi vill se växtkraft i de olika geografiska delarna av kommunen och att människor i alla åldrar ska kunna bo och verka i hela kommunen.

Niklas Rhodin (S) Kommunalråd i opposition Krokoms kommun

Pia Hernerud (S) 2:e vice ordförande Socialnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel