Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Agera mot utrotningen

Världsnaturfonden WWF: s Living Planet Report visar att bestånden av vilda ryggradsdjur, det vill säga däggdjur, fiskar fåglar, groddjur och kräldjur, har minskat med i snitt 60 procent på mindre än 50 år. Trots globala avtal som ska skydda naturen ser vi en dramatisk nedgång av ryggradsdjuren i världen mellan 1970 och 2014.

I slutet av november arrangerar FN en global konferens i Egypten om biologisk mångfald. Den är ett tillfälle för WWF och andra aktörer att uppmana världens regeringar, företag och beslutsfattare att vidta brådskande åtgärder för att stoppa förlusten av natur och vilda djur globalt. Vi har kommit till en vändpunkt där ”business as usual” inte längre är ett alternativ.

Få känner till förlusten av biologisk mångfald. Utrotningen sker i det tysta. En färsk Sifo-undersökning gjord på uppdrag av WWF visar att 7 av 10 svenskar underskattar förlusten av biologisk mångfald. Endast 4 procent angav ”rätt svar”. De allra flesta tror att minskningen av vilda djur är betydlig mindre. 

Trycket på naturresurserna ökar hela tiden. Framförallt beror det på att vi brukar allt mer mark för livsmedelsproduktion. Illegal jakt och handel, överfisket och klimatförändringarna bidrar också till att den biologiska mångfalden minskar dramatiskt.  

Biologisk mångfald är grunden för vår existens; den ger oss luften vi andas, maten vi äter och vattnet vi dricker.

Förlusterna av vilda djur är tydligast i tropiska regioner.  Allra värst drabbat är Syd- och Mellanamerika där nedgången är 89 procent jämfört med 1970. Sötvattenspopulationerna (som groddjur) har minskat med hela 83 procent på 44 år.

Överbelastningen av ekosystemen leder till minskade fiskbestånd, avskogning, torka, och vattenbrist – liksom artutrotning och ökad koldioxidhalt i atmosfären. Att skydda miljön är avgörande för vår ekonomiska och sociala utveckling och hela vårt välstånd.

Vi vill att den nya regeringen agerar kraftfullt för att gynna den biologiska mångfalden:

# Öka anslagen för biologisk mångfald i budgeten till 4 miljarder kronor årligen för att skydda minst 20 procent av representativa naturmiljöer på land. Och skydda minst 30 procent av de svenska havsområdena.

# Öka satsningarna på nationella övervakningsprogram så att vi får kunskap om fler artgrupper. Idag saknas kunskap om läget för viktiga artgrupper som t ex insekter.

# Öka Sveriges satsning på biologisk mångfald och uppfyll Sveriges internationella åtaganden om biologisk mångfald (exempelvis för Aichi-målen i FNs konvention om biologisk mångfald).

Människans handlingar förändrar planeten på sätt vi inte tidigare sett, och om vi fortsätter så här kan konsekvenserna bli katastrofala. Tillsammans kan vi göra de åtgärder som behövs för en hållbar framtid där människor lever i harmoni med naturen.

 

Håkan Wirtén, generalsekreterare, WWF

Vicki Lee Wallgren, chef skog och arter, WWF

Torbjörn Ebenhard, ställföreträdande och biträdande föreståndare, Centrum för biologisk mångfald, SLU

Luca Berardi, Singer & Actor, Wildlife & Environmental Ambassador, Public speaker and author, WWFs unga Miljöhjälte 2018

Mattias A Klum, fotograf, filmare och WWF-ambassadör

 

Fakta: Living Planet index handlar om en genomsnittlig procentuell nedgång (minskning) i de kartlagda djurbestånden mellan 1970 - 2014. Snittet av minskningen är 60 procent på de 16 704 populationer av 4005 arter som ingår i Living Planet Index 2018.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel