Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: 21 läkare kräver besked av regionledningen

 
Arbetstider och ersättningar i Region JH
Visa alla artiklar

Över en månad har gått sedan vi kirurger först skrev om situationen på Östersunds sjukhus. Alltför många sjuksköterskor har slutat på vårdavdelningarna p. g. a. försämrade arbetsvillkor.

Område Kirurgi har stängt 16 vårdplatser, Område Ortopedi och Område Medicin har dragit ned 12 respektive 9 vårdplatser. IVA har blivit beroende av hyrpersonal.

Vi tror att de flesta medborgare nu förstår att Östersunds sjukhus inte kan erbjuda samma vård som förut. Regionledningen hävdar att personalomsättningen inte är större än normalt – men faktum kvarstår att vi har rekordlågt antal vårdplatser på sjukhuset.

I vår första debattartikel riktade vi oss till den styrande politiska koalitionen och undrade varför de stod bakom försämringen av sjuksköterskornas arbetsvillkor och dess konsekvenser?

Den 21 augusti hade vi ett möte med politiker från alla de blå-gröna koalitionspartierna och regionens tjänstemannaledning. Vi är tacksamma över uppslutningen från regionens ledning till mötet. Men vad har mötet och vår debattartikel utmynnat i så här långt?

Förhandlingar har återupptagits mellan Region Jämtland Härjedalen och Vårdförbundet – men än så länge utan konkreta bud från arbetsgivaren. Vi tror att regionen omgående måste inge något slags hopp om förbättring – annars kommer fler sjuksköterskor att sluta.

Tjänstemannaledningens faktaunderlag - inklusive risk- och konsekvensanalyser - som legat till grund för försämringarna för sjuksköterskorna är fortfarande oklart. Däremot har det framkommit att Regiondirektören inte verkar ha följt lagen om offentlig upphandling när han skrivit kontrakt med vissa av de konsulter som analyserat regionens verksamhet. Den blå-gröna politiska ledningen vill trots detta göra ytterligare en extern ”genomlysning” av situationen. De verkar vilja undvika själva grundproblemet – att arbetsvillkoren för sjuksköterskorna är för dåliga. Vissa politiker har uttalat sig att en ”strukturomvandling” med fler chefsled är nödvändig för att rädda regionens ekonomi. Menar ni verkligen att ett sjukhus med sjuksköterskebrist men med fler chefer är en eftersträvansvärd ny struktur? Dessutom blir det statliga tillskott som regionen nu får för att åtgärda den vård som skjutits upp under coronapandemin omöjligt att utnyttja om vi inte har personal. Istället pågår förberedelser för att skicka patienter till privata vårdgivare i andra regioner.

Det börjar framstå allt mer obegripligt varför ni – våra folkvalda – fortsätter att stå bakom detta katastrofala besparingsförslag som lagts av regionledningen. Vi begär inte att ni ska debattera eller bestämma detaljer på enskilda arbetsplatser. Men eftersom ni har utsett de ledande tjänstemännen inom regionen så måste ni vara beredda att i ord och handling ta ansvar för de övergripande beslut de fattar. Vi är nog inte de enda av regionens väljare som väntar på konkreta åtgärder från den blå-gröna koalitionen!

Bertil Axelsson

Peter Bartelmess

Fredrik Bornhov

Agnes Gyllander

Joakim Hennings

Ebbe Jakobsson

Christina Jansson

Emma Jansson

Lars Jansson

Johan Johansson

Johan Jörnhagen

Oskar Knutsson

Tomas Koczkas

David Korman

Charlotta Larsson

Jan Lehmann

Erik Sjöberg

Olle Sjöström

Christina Tronde

Sarah Velander

Jim Wredhammar

Läkare Område Kirurgi, Östersunds Sjukhus

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel