Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De ville ställa politikerna mot väggen – avvisades från mötet

/
  • Barnsköterskan Anki Söneby, två från vänster i bild, och hennes kollegor från Barnkliniken och IVA, lämnar Folkets hus efter att ha blivit avvisade från landstingsfullmäktige. Foto: Anita Näsberg

Uppretade sjuksköterskor ville ställa ledamöterna i landstinget mot väggen i går, men avvisades. De hade inte följt regelboken och lämnat frågorna en dag i förväg till kansliet.

Annons

Åtta uppretade sjuksköterskor och en undersköterska från Östersunds sjukhus hade laddat inför allmänhetens frågestund på landstingsfullmäktige i går.

De ville ha svar på sina frågor om försämringar i arbetsmiljö och arbetsvillkor.

Men det de inte visste var att frågor skulle vara insända minst en dag i förväg för att få ställas.

Landstingsfullmäktiges ordförande Hans Lundqvist (S) avvisade dem, helt enligt reglementet, och hälsade dem välkomna till nästa sammanträde i april.

– Då är det för sent, konstaterade vårdpersonalen när de besviket lämnade lokalen samtidigt som Hans Lundqvist kallade upp länskulturchefen Ingrid Prinz för att överlämna blommor som tack för en fin insats som toastmaster.

– Vi känner oss kränkta igen, säger barnsjuksköterskan Anki Söneby.

Efteråt säger Christer Siwertsson (M) att de borde ha ajournerat sammanträdet för att lyssna på vad medarbetarna på sjukhuset hade att säga.

– Det hade vi kunnat bjuda på, säger han ångerfullt och får medhåll av Centerns Marianne Larm-Svensson.

Landstingsrådet Robert Uitto (S) tyckte inte heller att det kändes bra att avvisa dem men anser att de inte hade något val.

Hans Lundqvist står fast vid att han gjorde rätt.

– Frågorna från allmänheten måste vara inne på kansliet en dag före fullmäktiges sammanträde. Reglerna för detta är tydliga och står alltid i annonserna i lokalpressen före fullmäktiges sammanträde, säger han.

– Anledningen är att medborgarna ska få väl underbyggda svar, det är helt enkelt en kvalitetsaspekt som ligger i botten för de här reglerna.

Men vårdpersonalen hade laddat och de menade att de förtroendevalda borde ta emot allmänheten när de kom Barnsköterskan mer och vill ställa en fråga.

Anki Söneby hade med sig det personalpolitiska programmet som antagits av fullmäktige 2006.

Hon citerar ”ge möjlighet till flexibla arbetstider och goda anställningsvillkor till förmån för både verksamhetens och medarbetarnas behov, allt i syfte att ge förutsättningar till en god balans mellan arbete och fritid”.

– Det är rent skitsnack, säger Kia Bergebo, sjuksköterska på intensivvårdsavdelningen, IVA.

De pratar om nya scheman där de ska arbeta varannan helg, om lönesänkningar då 200-kronan på natten försvann och försämrat ob. Samtidigt kommer krav på tre semesterperioder.

– Vi får ingen fritid alls och ingen möjlighet till återhämtning, men en lönesänkning med flera tusen i månaden.

Det inflytande som de har haft över sitt arbete försvinner och arbetsglädjen har svårt att infinna sig igen.

Många pratar om att sluta och de oroar sig över hur framtida rekrytering av personal ska gå till.

– Vi vill inte bli utsatta för detta experiment, personalen ska vara landstingets viktigaste resurs ändå gör de dessa förändringar utan dialog med oss. Vi har inte fått vara med i förändringsarbetet som det påstås.

Fotnot: De som uppvaktade var Anki Söneby, Anna Fahlgren, Anna Andersson, Britt-Marie Fellström, Kia Bergebo, Pauline Enström, Peter Åhlund, Elisabeth Sundqvist och Anna Andersson.

Annons