Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De vill vidga perspektivet

Energiskt, naket och ocensurerat. På tisdag börjar Je Suis! sin turné i länet.

Jazzgruppen ger två offentliga konserter, en i Lillhärdal på Härjedalens kulturcentrum på tisdag och en på Jazzköket i Östersund på onsdag. Utöver det besöker de flera gymnasieskolor där spelningarna efterföljs av ett samtal om musik och improvisation. Östersundstrummisen Magnus Vikberg, som spelar i flera olika konstellationer förutom Je Suis!, har fått stöd av både Estrad Norr och Svensk Jazzs Jazzify! för att kunna genomföra turnén, vars syfte är att nå unga.

– Jag känner att det är lite si och så med vad de bjuds på i radio och tv. Det är alltid samma tugg, opersonligt och tunt. Vi vill visa att det faktiskt finns något annat, säger han.

När upptäckte du själv jazzen?

– I början av gymnasietiden. Då hittade jag bland andra John Coltrane och Wayne Shorter och det var som att hitta hem. Plötsligt visste jag vad jag letat efter hela tiden.

Je Suis!, som leds av trumpetaren Niklas Barnö, släppte sin första hyllade skiva "Mistluren" för två år sedan. Efter turnén i Jämtland åker gruppen till Umeå Jazzfestival och till Fasching i Stockholm. På båda ställena gör de liveupptagningar inför nästa skiva, som beräknas komma före jul.