Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De vill väcka liv i Östersunds livescen

Nästa helg fyller de Gamla tingshuset med fem olika band.

Arrangörsgruppen ÖSD Mangels mål är att få musikscenen i Östersund att växa och stå stark hela året. De ställer sig kritiska till att allt i staden ska hända under en helg i slutet av juli.
– Det är svårt när allt pressas och hypas till Yran bara för att sedan somna av igen, säger Andreas Persson.

Östersund blir ofta omtalad för sin starka musikscen och för att ha ett rikt kulturliv. Men musikern Andreas Persson tror att det är en bild som florerar i huvudsak utanför staden. Många kända artister har rötterna i Östersund utan att för den skull bo här. Och visst finns det många bra replokaler, men livescenen är långt i från vad den en gång var, tycker han.

– Hela livescenen känns avsomnad i dag och punk- och hardcorescenen har i stort sett dött ut. För tio, femton år sedan var det i genomsnitt två spelningar i veckan. Men de som höll i det har antingen vuxit upp eller flyttat härifrån.

– Dessutom blir unga inmatade med så mycket i dag. För 15 år sedan fanns inte internet och man var helt enkelt tvungen att gå på konserter, säger Andreas, som tillsammans med kumpanerna Emil Bergslid, Robin Modén och Fredrik Orvegård har bestämt sig för att ändra på musikklimatet i staden. Förra året startade kvartetten den ideella arrangörsgruppen ÖSD Mangel där de främst riktar in sig på att hjälpa fram den hårdare skolan där de alla själva ingår. Emil är trummis i bandet Slaves to the grind, Robin och Fredrik spelar gitarr och sjunger i bandet Prostata som också spelar på årets upplaga av Storsjöyran. Andreas är medlem i både Bullet Size och Avdelning 5. De sistnämnda har nyligen färdigställt sin skiva ”När orden tar slut”.

– Det finns inget band som vill sitta framför datorn och rulla tummarna, de vill ut och spela. Men många band förstår inte att de faktiskt kan få stå på en scen. Vi försöker visa det, säger Emil.

Hittills har gänget arrangerat nio konserter och nu är det dags för den tionde. Nästa helg, den 24 juli, spelar fem band på Gamla tingshuset. The Dead, Ghostriot och Tjernobyl Dödar är alla lokala, medan The Crazy Men härstammar från Motala och Jackarou från Dalarna. Ambitionen är nämligen inte bara att hjälpa lokala band att nå ut utan också att sprida musik från hela landet.

– Vi vill ha en rotation på undergroundsband från hela Sverige. Allt blir roligare om man kan byta spelningar och band med varandra, säger Emil.

– Ungdomsgårdarna är stängda och man ser att banden börjar söka sig ut i Sverige för att få möjlighet att lira, inflikar Andreas.

I våras kom han i kontakt med The Crazy Men och Jackarou, som då var intresserade av att spela på den årliga Alternativfestivalen på Stocketitt, Frösön, som Andreas brukar hålla i.

– Men i år sätter vi ihop en sådan här kväll på Tingshuset i stället. Musik ska upplevas live för att man ska få känsla för den, säger han.