Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De vill stoppa Jämtkrafts planer

Jämtkraft vill bryta torv på Bölesmyren ovanför Hoverberg. Det tänker Lars-Erik Lundberg och Ruben Karlsson sätta stopp för.
– Vi kommer besvära oss till regeringen om det behövs, säger Lars-Erik Lundberg.

Annons

Länstidningen har tidigare skrivit om Jämtkrafts planer på att bryta torv på Branaflon utanför Lillsjöhögen och även på Bölesmyren väster om Hoverberg. Detta gillar inte Lars-Erik Lundberg från Rörön och Ruben Karlsson från Vigge.

– Bölesmyren är naturens njurar. Man bryter sönder den ekologiska balansen om man börjar med torvbrytning där, säger Lars-Erik Lundberg.

Han är främst oroad att kvaliteten på de vattendrag som löper i närheten av Bölesmyren kommer försämras kraftigt.

– Uran kommer frigöras och komma ner i Galhammarbäcken. När det frigörs kommer det rinna ner i Storsjön och försämra kvaliteten och statusen på den, säger Lars-Erik Lundberg.

En annan invändning mot planerna är att Tossåsens sameby har en uppsamlingsplats på Bölesmyren där de utfodrar renar på vårkanten.

– Det kommer omöjliggöras om det blir torvbrytning, säger Lars-Erik Lundberg.

Han och Ruben Karlsson anser att informationen till de boende i byarna i närheten av Bölesmyren har varit bristfällig.

– Det är garanterat 90 procent av människorna här som inte vet om det här. De har smugit med sina planer. Jag har varit runt och pratat med folk om det här. Somliga blev förbannade och trodde inte att jag menade allvar, säger Ruben Karlsson.

Enligt Ruben Karlsson och Lars-Erik Lundberg är opinionen mot Jämtkrafts planer på Bölesmyren stor.

– Den kommer otvivelaktigt växa. Vi ska beställa tid hos länsstyrelsen och redovisa opinionen, säger Lars-Erik Lundberg.

Han är beredd att gå långt för att stoppa planerna på torvbrytning på myren.

– Jag kommer inte under några som helst omständigheter acceptera någon brytning på Bölesmyren. Vi kommer redovisa namnlistor som vi har till länsstyrelsen och lägga fram fakta kring det här. Vi kommer besvära oss till regeringen om det behövs, men jag hoppas att det går att stoppa tidigare.

Jämtkrafts planer på att bryta torv på Bölesmyren och Branaflon blev kända 2012. Jämtkrafts intresse för Bölesmyren fick kommunstyrelsen i Bergs kommun att ändra inställning till torbrytning. I början på 1990-talet fattade Bergs kommun ett beslut om att säga nej till torvbrytning i kommunen, men 2012 beslutades att säga ja till Jämtkraft.