Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De vill låta bygdegården leva

/
  • Stig Martinsson, ordförande, och Örjan Eriksson, sekreterare i bygdegårdsföreningen, smider planer över en kopp i kafeterian. I kväll blir det visafton med Ewert Ljusberg, i mars kommer bygdens son Mikael Rahm med sin enmansföreställning.
  • En av länets större bygdegårdar, Orrgården i Oviken, tronar i ensamt majestät högst upp på Orrhögen. ”Kullen är en gammal spelplats för orrar, och det händer även nu på vårarna att det är orrar som far och stökar runt här”, säger Stig Martinsson, ordförande i bygdegårdsföreningen. Foto: Åsa Eriksson Ahnfelt
  • ”Så här såg det ut när det begav sig.” Tavlan som Örjan Eriksson pekar på visar Orrgården i början av 1900-talet. Huset byggdes som föreningshus av IOGT.

I kväll spelar republikens president Ewert Ljusberg i Orrgården, bygdegården i Oviken.
Stig Martinsson och Örjan Eriksson hoppas på god publiktillströmning. De är två av eldsjälarna i bygdegårdsföreningens styrelse som kämpar för att kunna behålla byns bästa samlingslokal.

Annons

Oviksbygden är ganska välförsedd med samlingslokaler.

– Det är inte som i många andra byar, där bygdegården är det enda man har att tillgå, säger Örjan Eriksson.

Han menar ändå att Orrgården är viktig att behålla:

– Här finns det mer luft och rymd än i de andra lokalerna, säger han.

– Dessutom har en hel del pengar satsats här under åren. Bland annat har teaterföreningen, som är ryggraden i bygdegården, investerat i bra belysning och en fin ljudanläggning.

Nyligen fick man bredband indraget till bygdegården, vilket Stig Martinsson och Örjan Eriksson anser vara en nödvändighet för att kunna locka bygdens ungdomar.

– Nu kan de samlas här och koppla upp sina datorer.

– Det är ju främst för ungdomarnas skull som vi håller på med det här. De är viktigt att de unga har en samlingspunkt i byn.

Men det är mycket ytterligare som skulle behöva göras:

– Köket och logerna skulle behöva byggas ut. Tidigare har vi inte haft mark till det, men närmaste grannen Maria Gärdvall skänkte nyligen mark så vi får plats med både en utbyggnad och fler parkeringsplatser.

Som på de flesta bygdegårdar är det uppvärmningen som kostar mest på Orrgården.

– Tidigare låg vi på en elkostnad på 50 000 kronor per år. Men i fjol kunde vi installera luftvärmepumpar som kommer att kapa kostnaden med åtminstone 10 000, säger Örjan Eriksson. Han jobbar som kommunal energirådgivare och lär veta vad han talar om.

Pumpinstallationen kunde genomföras tack vare att Boverket betalade hälften och Bergs kommun 30 procent av investeringskostnaden.

– Kommunen har en pott på en miljon per år som delas ut till samlingslokaler. Det är positivt att det inte längre är bara idrottsföreningar som kan då sådana bidrag, säger Örjan Eriksson.

Bygdegårdsföreningen har nu en ny ansökan liggande hos kommunen och Boverket.

– Vi måste byta tak. Det regnar in här, säger Stig och Örjan.

– Och sen är det förstås snart dags att måla utvändigt och byta fönster.

Ja, eldsjälarna i Ovikens bygdegårdsförening riskerar knappast att bli göralösa.

Men hur är det med idealiteten bland folk i allmänhet i bygden? Ställer man upp och jobbar eller är det ni i styrelsen som får dra hela lasset?

– Jo, vi tycker nog att folk ställer upp. Som PRO till exempel, som klagade på att dansgolvet var för trögt och ville ha det bonat.

– ”Då skaffar vi bonvax bara ni gör jobbet själva”, sa vi. Och det lovade de att göra.

Mer läsning

Annons