Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De vill ge unga fler chanser att stanna

Ungdomar måste ges bättre chanser att stanna kvar på sin hemort. Det tycker Tove Liljeholm, vice ordförande i Ung vänster.
– Det är mycket snack om att hela Sverige ska leva – samtidigt gör man precis tvärtom, säger hon.

Vänsterpartiets ungdomsförbund är på en omfattande valturné. Den senaste veckan har Norrland avverkats och på måndagen fanns ungdomspolitikerna i Östersund. Jämtland har problem med hög arbetslöshet och att många ungdomar väljer att flytta härifrån. Det vill Tove Liljeholm och Ung vänster ändra på.

– Det måste kännas meningsfullt att stanna kvar. Man kanske vill flytta iväg och plugga eller bo på något annat ställe. Men man ska också kunna känna att man kan och vill flytta tillbaka, säger Tove Liljeholm.

För att ungdomarna ska kunna känna på det sättet behövs förutsättningar för ett drägligt liv finnas på hemorten enligt Ung vänsters vice ordförande.

– Man lägger ner högskolor runtom i landet. Man ser till att de ställen där arbetstillfällena finns är de större städerna. Då blir det inte ett val att bo kvar, då känner man sig tvingad att flytta, säger Tove Liljeholm.

Hur ska hela Sverige leva genom er politik?

– Det handlar om olika saker. Dels se till att det finns jobb, se till att anställa folk där det behövs, se till att satsa på välfärd, anställa unga, bygga ut infrastrukturen och se till att man kan plugga på fler orter än i dag.

Gensvaret på turnén i Norrland tycker hon har varit bra.

– Det har varit väldigt många som har varit intresserade och diskuterat med oss. Min känsla är att folk är trötta på den politik som förs och vill byta regering.