Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De vill få nyanlända att trivas i Jämtland

Flyktingarna i Grytan önskade få åka skidor och snart kan det bli verklighet. Genom det nystartade projektet Hej främling kommer en skidskola att startas för de nyanlända i slalombacken i Brunflo.

Annons

Emma Arnesson brinner för att hjälpa andra. Redan på gymnasiet startade hon den ideella föreningen Share for life som sedan dess hjälpt utsatta människor runt om i världen på flera vis. Det är genom Share for life hon tillsammans med kompisarna Sara Ottosson och Curtis Vandale startat projektet Hej främling.

– Vi hoppas det här ska leda till att flyktingarna i Jämtland och Grytan ska få må så bra att de vill stanna kvar här, att de ska känna sig välkomna. Jämtland behöver mångfald och mer befolkning, säger hon.

Emma Arnesson understryker att projektet Hej främling inte bara är en skidskola för flyktingar utan ett långsiktigt projekt.

– Vi kommer anordna mer saker utifrån varje säsong, skidskolan är bara en del av det.

Till sin hjälp har de både Brunflo IF som står för drift och underhåll och företagaren Simon Jaktlund som hjälpt till och coachat med idéer. Från Brunflo IF:s sida är de nöjda med samarbetet och ser fram emot att dra i gång.

– Det känns bra och ska bli roligt. Detta blir bra för alla, både de nyanlända och alla Brunflobor som också kan ta del av backen nu, säger Sören Hansson, kanslist på Brunflo IF.

Responsen på projektet har hittills varit över förväntan, många har hört av sig och vill hjälpa till. I ett rum på kansliet hos Brunflo IF står massa skidor och pjäxor som väntar på att få användas.

– Folk är medvetna här och vill hjälpa till, när det finns en konkret plan att visa vad vi vill ha hjälp med blir det extra bra gensvar, säger Emma Arnesson.

Än så länge är det en del som återstår innan det går att dra i gång skidskolan.

– Nästa steg nu är att samordna alla volontärer och få backen åkbar. Vi har haft otur med vädret men förhoppningsvis inom någon vecka, säger Emma Arnesson.

Målet är att skidbacken ska vara öppen alla dagar och kvällar i veckan. Curtis Vandale kommer att jobba heltid med anläggningen.

– Det som behövs nu är fler som vill hjälpa till och vara bidragande. Tanken är också att de nyanlända själva ska kunna hjälpa till så småningom, säger Emma Arnesson.