Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De vill få länsborna att svänga på höfterna

Dans med temperament. När festivalen Shake it Östersund! ser dagens ljus på fredag hålls det inte igen på vare sig paljettströssel eller sjalar i organza. Dansläraren Eva Martinsson tycker att alla ska passa på att leva ut sina danslustar.

– Det finns alla möjligheter att svänga runt på golvet, säger hon.

Annons

Orientaliska rytmer, american tribal, afrikanskt och latinamerikanska danser som salsa, merengue och bachata. Allt står på kursschemat när ”Shake it” tillfälligt flyttar in i Dancehalls lokaler på Fyrvallaområdet från fredag till och med lördag. Den som vill kan även prova på att spela afrikanska trummor eller instrumentet didgeridoo från Australien. Arrangörerna Eva Martinsson, Anki Gustavsson och Helen Svedberg håller alla i terminskurser i orientalisk dans och tanken på en festival har funnits länge. De säger att de vill ge folk en möjlighet att upptäcka andra dansstilar än bugg.

– Intresset för orientalisk dans bara växer och växer, mycket tack vare dansprogrammen i tv. Tidigare var grupperna små, nu är de fullsatta och det står till och med folk på kö, säger Eva.

Kanske känner inte så många till att man till exempel kan lära sig dansa Bollywood i Östersund. Uttryckssättet som framför allt känns igen från den indiska filmen består av en salig blandning av olika stilar. Konstarten är därför varierad och fri, men bottnar alltid i det teatraliska.

– Man vill berätta en historia och jobbar mycket med handgester. Jag tycker att dansstilen är jätterolig. Man blir verkligen glad av den, säger Eva, som själv upptäckte dansen för tre år sedan då tv hade en indisk temavecka när landet firade 60 år av självständighet.

– Jag blev helt fast när jag såg de där maffiga, härliga rörelserna och gick en intensivkurs i Stockholm.

Efter lördagens workshops på Dancehall flyttar festivalen till Tiljansgården där lärare och elever först bjuder på en dansshow innan det är fritt fram för alla som vill att svänga sina lurviga och nyrakade på världsmusikdiscot i samma lokal.