Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De viktiga frågorna

Annons

Svar på Framtid för Jämtlands "Det gäller vår framtid". En av Folkpartiets viktigaste frågor i region-/landstingsvalet är att Jämtland Härjedalen ska bli som Gotland – en region och en kommun. Det är en del i det radikala nytänkande som vi är överens om med Framtid för Jämtland behövs för att vända den negativa utvecklingen för vår region – inte bara när det gäller befolkning utan också för att få fart på investeringar inte minst i infrastuktur som vägar, järnvägar och järnvägsförbindelser, bredbandutbyggnad med mera.

En sammanslagning av regionens kommuner skulle medföra att minst 200 miljoner kronor av länets skattepengar mer eller mindre omedelbart skulle kunna användas till regionens utveckling. Vi behöver inte nio kommunala politiska organisationer och förvaltningar för att styra över 126 000 invånare. Region Jämtland Härjedalen som en kommun skulle få en tyngre röst och bli synligare som en av de elva största kommunerna i landet.

Folkpartiet anser att den nya Region Jämtland Härjedalen ska ta täten och starta en process som leder fram till en region en kommun. I vilken takt och etapper som det kan och ska ske för processen utvisa. Östersund är ett självklart centrum i regionen och en sådan kommun. Därför menar vi att Östersunds kommun måste bejaka en sådan utveckling utan att som idag prioritera ett utvecklingsstråk Östersund-Krokom-Åre. Vi menar att hela Region Jämtland Härjedalen ska leva och utvecklas. Vi anser att inte bara den lokala servicen utan också den lokala demokratin kan förbättras och utvecklas om vi blir en region och en kommun.

Vi önskar naturligtvis att en utveckling mot en region och en kommun kan ske under politisk borgfred och med ett samarbete över alla partigränser. Tyvärr tycks alla andra partier huka för den här frågan. En sådan borgfred skulle självklart underlätta att komma framåt i många andra frågor. Ett samarbete som Folkpartiet alltid är öppet för.

När det gäller samarbetet med andra regioner oavsett väderstreck, med Norge eller andra delar av världen så ska vi i Region Jämtland Härjedalen själva bestämma med vem och vilka vi samarbetar. Utgångspunkten måste alltid vara vad som är bäst för vår egen region. Om vi som vi hoppas åter får en riksdagsman från Folkpartiet ser vi givetvis han eller henne som regionens språkrör.

När det gäller inflytande över regionens naturtillgångar, allt ifrån vattenkraft, vindkraft, malm, skog med mera så ska vi enligt vår mening ha ett lokalt ett stort medbestämmande över hur dessa tillgångar används men framförallt få del av de värden som tillgångarna alstrar. Vår idé, som vi fört fram till vår riksorganisation, är att lägga pengarna från den statliga fastighetsskatten (över 30 miljarder) och skatteutjämningen (ca 85 miljarder) i ett nytt areal och utvecklingsbaserat system som där vi kommer ifrån bidragstänkande och en evig återbäringsdebatt. Därmed kanske vi kan slippa differentierade skatter, arbetsgivar- och andra avgifter eller andra mer administrativt kostsamma konstruktioner för att driva en acceptabel regionalpolitik.

Det är lätt att svara ja på alla Framtid för Jämtlands frågor. Inte minst när det gäller raka och till resandebehovet anpassade förbindelser med huvudstaden eller ambitionen att upprätthålla viktiga samhällsfunktioner på olika håll i regionen.

Lennart Ledin (FP)

Pär Löfstrand (FP)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel