Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De Vet Du: "Vi har gått en ärlig väg"

De Vet Du är musik- och humorbandet från Lidingö som gått från att vara stora på Youtube till att storbolagsdebutera med albumet "Radiomusik".

I kväll spelar de på studenternas 100-dagarsfest på Cuprum.

Annons

– Vi skriver våra låtar på en kvart på Facebook-chatten, säger bandmedlemmen Johan Gunterberg, 25 år.

Utöver Johan består De Vet Du av Christopher Martland Ristic, 24 år, Tor Wallin, 23 år och den så kallade DJ Hunk. I nuläget har bandet över 11 miljoner visningar på sin Youtube-kanal.

– Vi har alltid gillat att larva oss och skicka klipp till varandra. Det blev en musikvideo för att vi inte visste hur man gjorde med mick och vi har alltid gillat sketcher, säger Johan.

Johan och Christopher kallar sig själva för "hjärnan" som kommer på och gör allting. Tor hänger mest bara med och DJ Hunk är med på spelningar och gör remixer. Det nya albumets titel "Radiomusik" är en pik mot att bandet, trots framgångarna, inte spelats mycket på radio.

– Ärliga siffror från Spotify visade att vi hade dubbelt så många lyssningar som Yohio, Anton Ewald och Eric Saade hade tillsammans under förra sommaren. Och alla de var hyperaktuella just då. Saade släppte album, Ewald var snygg i Melodifestivalen och Yohio hade konstiga kläder på sig i Melodifestivalen. Trots det var de med i alla tv-program och spelades på radio hela tiden, medan vi knappt spelades någonstans, säger Johan och Christopher som fyller i meningarna åt varandra.

Något som irriterade bandet, som anser att "vuxna människor" är det värsta som finns.

– Med det menar vi inte ålder, det finns vuxna som är unga också. Vi menar de som tycker att "hashtags" är det senaste. Och det är sådana som sitter och bestämmer. Bossen är en kille med noll koll, tunt hår och kavaj – och då är vi inte där. Vi kommer inte från Idol eller Melodifestivalen eller är folkliga på det sättet, säger Johan och Christopher som pratar i mun på varandra.

Ni gick från Youtube till att få skivkontrakt, är det rätt väg att gå?

– Det är i alla fall en ärlig väg att gå. Det är dumt att kritisera att det kan gå till såhär. Folk har klickat och lyssnat på våra låtar för att de är intresserade, det händer inte av sig själv. Det som drar folk borde då vara det som tas upp och spelas. Den vägen vi har gått är ingen bättre väg, men den är på riktigt. Det är därför vi kan vara Sveriges mest bokade band utan att knappt spelas på radio eller vara med på tv.

De Vet Du kan numera försörja sig helt på musiken, mycket tack vare alla spelningar. Närmast är det signeringsturné, vårturné och sommarturné som gäller.

Vad har ni för mål?

– Att fortsätta ha kul. Och leva livet som ett tv-spel.

Läs LT:s recension av Radiomusik.